Comunicarea în cuplu

Reactualizat la:
Comunicarea în cuplu
În relatia de cuplu, rareori barbatii si femeile se gândesc la acelasi lucru, chiar daca folosesc aceleasi cuvinte. Se pare ca avem nevoie de translatori.

Din nefericire, exista multe cazuri când intentia noastra si mesajul au continuturi diferite, acest fapt fiind explicat de mai multe cauze.

În primul rând, un mesaj pentru partener poate fi influentat de tonalitatea vocii sau de starea de spirit a celui care vorbeste. „Esti alintata ca o pisica” poate fi, atât o forma de alint (când e spusa cu o voce calda), dar poate suna si ca un repros (când nervozitatea caracterizeaza glasul barbatului).

În al doilea rând, chiar starea de moment a celui care recepteaza afecteaza si ea continutul mesajului. Astfel, pentru o persoana deprimata, un compliment poate suna fals, chiar daca vine din partea unui apropiat.

În al treilea rând, foarte multi dintre noi avem tendinta de a presupune ca celalalt întelege ce vrem sa-i spunem si ne surprinde când aflam ca, de fapt, nu este deloc asa. Acest lucru se întâmpla mai ales în cazurile în care presupunem ca partenerul ne cunoaste atât de bine, încât el întelege ce vrem sa-i comunicam. Mai mult, consideram ca ne poate citi si gândurile, însa aceasta „scurtatura” în comunicare genereaza probleme deosebite. Este destul de greu sa identifici ce simte sau ce gândeste o alta persoana, fara sa o întrebi.

Asadar, pentru a va îmbunatati comunicarea, ar trebui sa ascultati atent ceea ce transmite partenerul, dar sa-i observati si starea de spirit, sa-i întelegeti si punctul lui de vedere. Enumerati-va nemultumirile si rezolvati-le pe rând, încercând sa nu deviati discutiile sau sa favorizati aparitia culpabilizarilor.