Concediu paternal pentru salariaţi

Concediu paternal pentru salariaţi
Tăticii sunt încurajaţi să se implice în creşterea şi îngrijirea copilului până la doi ani.  Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între femei şi bărbaţi (ANES) ţine să reamintească tăticilor că pot să beneficieze de concediu paternal.

Legea nr. 210/1999 privind concediul paternal sprijină şi încurajează participarea efectivă a tatălui la îngrijirea noului-născut, indiferent dacă copilul este născut din căsătorie, în afara căsătoriei sau este adoptat de titularul dreptului. Conform acestei legi, în cazul în care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal plătit de 5 zile lucrătoare. Totodată, în cazul în care tatăl copilului nou-născut a obţinut atestatul de absolvire a cursului de puericultură, durata concediului paternal se majorează cu 10 zile lucrătoare. Cursul de puericultură constă în prezentarea unor noţiuni elementare teoretice şi practice necesare în vederea îngrijirii copilului mic, în vederea participării efective a tatălui la îngrijirea propriului copil nou-născut. Cursul de puericultură va fi ţinut de medicul de familie al tatălui.

Tătici model

„Concediul paternal se acordă numai dacă titularul acestui drept are calitatea de salariat, indiferent de modul de organizare şi de finanţare a unităţii în care el îşi desfăşoară activitatea”, a precizat Elena Bottyan, consilier principal ANES Bihor.

Concediul se acordă la cerere, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului, justificat cu certificatul de naştere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a petiţionarului. Indemnizaţia pentru concediul paternal se plăteşte din fondul de salarii al unităţii şi este egală cu salariul corespunzător perioadei respective.

„Concediul paternal constituie o oportunitate acordată taţilor de a fi alături de mamă în primele săptămâni de viaţă ale copilului. Totodată, preluarea concediului paternal reprezintă un prim pas în concilierea vieţii de familie cu viaţa profesională şi în implicarea ambilor părinţi în viaţa de familie”, a concluzionat Elena Bottyan.
Concediul paternal se acordă la cerere.

Simona Albinaru0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !