Concert de colinzi autentice

1Comentariu
Grigore Leşe, alături de cinci voci excepţionale
Grigore Leşe, alături de cinci voci excepţionale
Grigore Leşe a susţinut un concert extraordinar de colinde, inclusiv precreştine, culese din Ţara Lăpuşului.

Orădenii au participat, miercuri seara, la un spectacol complex, de mare rafinament şi de o elegantă ţinută artistică. Cel mai mare rapsod al Ţării Lăpuşului şi unul dintre puţinii interpreţi care cântă muzică populară autentică a susţinut la Filarmonica de Stat din Oradea un concert extraordinar de colinde. Prin spectacolul „Aşteptând Crăciunul”, Grigore Leşe a oferit o alternativă la producţiile de inspiraţie occidentală şi la producţiile autohtone folclorizate.

Grigore Leşe a readus în atenţia publicului spectator o lume cu sensuri profunde despre existenţa în rit, despre transcenderea tradiţiei şi restabilirea ordinii într-o lume care încă mai păstrează o fărâmă din mituri. Spectacolul, organizat de Primăria Oradea şi Casa de Cultură a Municipiului, a cuprins colinde precreştine, cântece de stea şi religioase, culese şi transcrise de artistul lăpuşean.

Colindele culese de Grigore Leşe, cu teme cosmogonice despre facerea lumii, colinde satirice, cântece de stea vestind Naşterea lui Isus Cristos, auzite în lumea satului său, cântate odinioară pe front sau în prizonierat, nu au fost abordate de ceilalţi interpreţi. Grigore Leşe a fost însoţit de cinci voci feminine extraordinare, cu un timbru arhaic nemaiîntâlnit.

Crina Dobocan1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor