Concert de pian în primă audiție, cu compozitorul lucrării în sală

Protagoniștii acestei seri, alături de compozitoare.
Protagoniștii acestei seri, alături de compozitoare.
Filarmonica de Stat din Oradea îi așteaptă pe iubitorii de muzică la un concert inedit, la care va lua parte chiar autorul uneia dintre lucrări.

Cei care îndrăgesc muzica clasică sunt invitați azi, de la ora 19:00, în sala de concerte „Enescu-Bartók” a Filarmonicii de Stat din Oradea, la un concert în care va predomina pianul. Concertul din această seară este dedicat aniversării a 90 de ani de la naşterea compozitoarei Carmen Petra-Basacopol. Cu acest prilej va avea loc o primă audiție la Oradea a Concertului pentru pian și orchestră, o lucrare contemporană a compozitoarei nonagenare.

Concertul de pian va fi urmat de două compoziţii de o deosebită popularitate. O piesă a compozitorului Cesar Franck (Variaţiuni simfonice pentru pian şi orchestră) și una a lui J. Brahms (Simfonia a IV-a în mi minor). Prin organizarea variațiunilor în trei grupuri distincte ca atmosferă și caracter, compozitorul a dat lucrării o formă corespunzătoare concertului solistic, alcătuit din trei părți. Cea de-a treia compoziție, Simfonia a IV-a în mi minor, este ultima lucrare de acest gen semnată de ilustrul reprezentant al romantismului german târziu.

Despre artiști

Carmen Petra-Basacopol s-a născut la Sibiu, a absolvit Facultatea de Filozofie și Academia de Muzică din București, secția Compoziție, cu diplomă de merit, avându-i profesori pe maeștrii Mihail Jora, Paul Constantinescu, Theodore Rogalski. Este laureată a Premiului Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, timp de mai mulți ani, iar în anul 1980 a fost distinsă cu Premiul Academiei Române, pentru baletul „Miorița”. Creația compozitoarei abordează aproape toate genurile simfonice, operă („Inimă de copil” și „Pădurea spânzuraților”, după romanul lui Liviu Rebreanu), balet („Ciuleandra”, „Miorița” sau poemul coregrafic „Fata Mării”), muzică de cameră, harpa fiind unul din cele mai îndrăgite instrumente, și muzică vocală – peste 200 de lieduri și coruri a capella.

Dirijorul invitat este Ivan Iliev. Născut în Bulgaria, acesta a absolvit cursurile Academiei de Muzică din Sofia. Studiile postuniversitare le-a absolvit în SUA, ca licenţiat al Universităţii din Indiana. În perioada 2006-2008 a urmat programul de studii doctorale la Universitatea de Stat din Louisiana. În calitate de dirijor al Orchestrei Simfonice a Academiei Naţionale de Muzică din Sofia şi ca dirijor principal al Orchestrei Filarmonice din Pleven, a susţinut concerte acoperind o mare varietate de repertorii. În prezent, Ivan Iliev este consultant artistic al Filarmonicii „Oltenia” din Craiova, dar susţine concerte atât în ţară, cât şi în străinătate.

Solistul invitat este pianistul Viniciu Moroianu. Născut la București, într-o familie de muzicieni, a absolvit în orașul natal cursul de pian la nivel liceal și universitar. Are un repertoriu vast, care include prime audiții și lucrări ample mai rar abordate. A participat la numeroase festivaluri în țară și străinătate. Este membru fondator al Societății Române Mozart (1991). În 2005 a obținut titlul de doctor în muzică. În prezent conduce o clasă de pian ca profesor la Universitatea Națională de Muzică din București.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !