Concert-eveniment de Ziua Japoniei la Filarmonica din Timisoara

De S.P.D.
Ziua Japoniei este celebrată astăzi la Timişoara
Ziua Japoniei este celebrată astăzi la Timişoara
Ziua Japoniei este celebrată astăzi la Timişoara printr-un concert-eveniment al Filarmonicii Banatul dirijat de maestrul Koichi Inoue, la împlinirea a 110 de relaţii diplomatice cu Ţara Soarelui Răsare.

« Ştiu că în Timişoara există foarte multe persoane iubitoare ale culturii japoneze şi Japoniei, iar acesta este un lucru foarte îmbucurător. Anul acesta, cu ocazia organizării expoziţiei de fotografie “Japonia renaşte”, la împlinirea unui an de la marele cutremur din martie anul trecut, Ambasada noastră a beneficiat de colaborarea Muzeului “Banatul”, iar membrii Asociaţiei de Kendo “Sam-sho” au organizat o demonstraţie – “Suburi pentru Japonia” – în memoria victimelor cutremurului. Aş dori să vă mulţumesc pentru entuziasmul şi pasiunea Dumneavoastră faţă de Japonia şi să vă asigur că voi face tot ce-mi stă în putinţă pentru ca legăturile dintre Japonia şi România să devină şi mai strânse sub toate aspectele”, declară, cu acest prilej, Excelenţa Sa Keiji Yamamoto, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Japoniei în România.

Concertul vocal-simfonic de vineri, 21 decembrie, de la ora 19, în sala Capitol, va începe cu lucrarea compozitorului Remus Georgescu, „Exorcism” pentru flaut şi orchestră, avându-l solist pe cel mai celebru flautist român, Ion Bogdan Ştefănescu. Această piesă care durează aproximativ 7 minute, este un moment distinct din monumentala lucrare „Cântare străbunilor” un oratoriu pentru care Remus Georgescu a fost distins cu Premiul Uniunii Compozitorilor în anul 1976.

Deţinător al unuia dintre cele mai preţioase instrumente, un flaut de serie mică al celebrei firme Muramatsu, maestrul Ion Bogdan Ştefănescu va interpreta şi Concertul pentru flaut şi orchestră al compozitorului japonez Hisatada Otaka. « În scurta sa viaţă- a trăit doar 40 de ani- Hisatada Otaka s-a remarcat ca dirijor şi compozitor, nu numai în Japonia, dar şi în ţările Europei, mai ales Austria, unde a şi studiat muzica. În lucrările sale a fost adeptul romantismului german, împreună cu multe caracteristici ale muzicii japoneze.

El şi-a dedicat o parte din viaţă înfiinţării orchestrei Japan Symphony Orchestra care mai târziu a devenit NHK Symphony Orchestra de azi. . La un an după moartea sa, în 1952, soţia sa împreună cu membrii orchestrei, cu banii care însoţeau Marele Premiu al Primului Ministru de atunci, premiu acordat artistului post mortem, au fondat Premiul Otaka de compoziţie », subliniază în avancronica evenimentului concertmaestrul Mircea Tătaru.

A doua parte a concertului are în proram sublimul Recviema în re minor K.V.626 de Wolfgang Amadeus Mozart, « un omagiu al Timişoarei pentru marea suferinţă a poporului nipon provocată de teribilul cutremur din 11 martie 2011, mai apoi de tsunami şi evenimentele de la Fukushima », subliniază artiştii Filarmonicii timişorene. Solişti vocali vor fi soprana japoneză Akiko Hayakawa, mezzosoprana Camelia Docea Fornwald, tenorul Daniel Zah şi basul Mihai Sîmboteanu.

Foto (c) fotosen.ro0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !