Concert Mike Parker Trio Theory

De Camelia Busu
Concert Mike Parker Trio Theory
În concert electric al unui trio jazz acustic, joi seara, în Moszkva.

Ce a însemnat să trăiască într-un oraş ca New York, cu un frate care îi prezenta un Charles Mingus, contrabasist și compozitor american de jazz, sau un Ornette Coleman, saxofonist de jazz, şi cu un tată care insista ca fiul său să asculte opere de Mozart sau simfonii de Mahler? Pentru Mike Parker a fost o adevărată inspiraţie ca tânăr basist, dar iubind atât de multe stiluri de muzică, în momentul în care a fost tentat de compoziţie şi-a pus întrebarea: „Ce fel de muzică vreau să creez?”

Anii de studenţie i-a petrecut în preajma jazz-ului alături de artişti importanţi, cântând în orchestra universităţii şi compunând cvartete de coarde, sau rearanjând muzică de Beatles. Firesc a venit şi răspunsul la întrebarea sa: va compune ceva ce va reflecta în mod unic toate influenţele care l-au inspirat. Criticii i-au recunoscut munca, descriind muzica lui Parker ca fiind o sintetizare ingenioasă de genuri muzicale, o combinaţie de post-bop, indie rock, avant-garde şi câteva înclinaţii spre clasicul modern.

Din New Zork, în Cracovia

Proiectul Mike Parker Trio a debutat în 2011, când Parker, la 23 de ani, a înregistrat primul album, „Prelude” în New York, cu puţin timp înainte de a pleca în Europa. Cvintetul avea trei trompete şi pe fratele lui Parker la tobe. După ce a călătorit prin toată Europa, Mike Parker se stabileşte la Cracovia, în Polonia, unde îşi reface proiectul, de această dată cu Slawek Pezda (tenor sax), Bartek Prucnal (alto sax), Cyprian Baszynski (trompetă) şi Dawid Fortuna (tobe), patru din cei mai talentaţi tineri jazz-işti. În 2013 au fost în turneu în Europa Centrală, după care au lansat în 2014 albumul „Embrace The Wild“, foarte apreciat de critici.

Acum formula pe care se axează proiectul lui Mike Parker este de trio, în care îi are alături pe Slawek Pezda (tenor sax) şi pe veteranul cvartetului Kurt Ellington, Frank Parker la tobe, de două ori nominalizat la Grammy. Trioul a pornit pe 14 noiembrie într-un turneu maraton de 27 de concerte. De atunci au cântat în total peste 200 de concerte în 12 ţări, din Ţările Baltice până în Balcani. Cel mai recent disc al lor se numeşte „Alive out there“. Turenul lor ajunge în Oradea joi, 12 aprilie, la Moszkva, de la ora 20.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !