Concert pentru flaut și suită simfonică

De Alexandru Guiaș
Cei doi protagoniști
Cei doi protagoniști
Filarmonica de Stat din Oradea îi așteaptă joi seară pe iubitorii de muzică la un concert dedicat flautului și viorii, în cadrul unei suite simfonice.

Cei care îndrăgesc muzica clasică sunt invitați joi, de la ora 19:00, în sala de concerte „Enescu-Bartók” a Filarmonicii de Stat din Oradea, la un concert cu piese ale compozitorilor A. Haciaturian și N. Rimski-Korsakov. În program, iubitorii genului vor putea audia două lucrări de mare frumusețe. În deschidere va fi „Concertul pentru vioară și orchestră – transcripție pentru flaut” de Aram Haciaturian, acesta fiind catalogat ca unul dintre cei mai străluciţi inovatori ai orchestraţiei, prospeţimea ritmurilor şi expresivitatea melodiilor sale datorându-se unei inspiraţii vii din folclorul armean. În acest concert, cei prezenți vor asculta lucrarea într-o transcripţie pentru flaut şi orchestră. În a doua parte a programului va putea fi ascultată suita simfonică compusă de Nikolai Rimski-Korsakov „Şeherezada”, o compoziţie de mare respiraţie, care fascinează atât prin măiestria orchestraţiei strălucite realizate de marele maestru rus, cât şi prin transpunerea romantică în muzică a povestirilor Orientului, atât de exotic pentru sufletul european.

În concert, garanția unei interpretări de clasă a părților solistice pentru vioară va fi asigurată de concert-maestrul Filarmonicii, Nagy Kálmán. Dirijor invitat al evenimentului va fi Cristian Brâncuși; chiar dacă este pensionar de două luni, acesta promite un concert memorabil pentru orădeni.

Despre artiști

Solistul invitat, Bálint János, s-a născut în Ungaria şi a absolvit Academia de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta. Studiile postuniversitare le-a realizat sub îndrumarea lui Adorján András. A a fost solistul Orchestrei de Stat Radio (Ungaria), a predat la Universitatea de Muzică din Szeged și la Accademia Musicale di Rovigo din Italia. Ca solist, a concertat în numeroase festivaluri din Europa şi în săli din întreaga lume (SUA, Japonia, Taivan, Israel), alături de artişti celebri şi ansambluri de renume.

Dirijorul Cristian Brâncuși este absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. A activat ca dirijor permanent al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti și la Orchestra de Studio a Radioteleviziunii Române. A mai fost dirijor al Orchestrei de Cameră Radio, a prezentat sute de concerte cu un repertoriu variat, de la lucrări preclasice la creaţia contemporană. Muzician complex, este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, al SIMC, autor a diverse lucrări camerale, simfonice şi vocal-simfonice. A realizat numeroase turnee în mai multe țări din Europa și America. Este profesor la clasa de dirijat orchestră a Universităţii Naţionale de Muzică – Bucureşti. A susţinut conferinţe, prelegeri, comunicări la simpozioane, emisiuni la radio şi televiziune, şi a condus masterate în ţară şi străinătate.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !