Concert pentru vioară și orchestră, și o simfonie, la Filarmonică

De Alexandru Guiaș
Reactualizat la:
Walter Hilgers
Walter Hilgers
Filarmonica de Stat din Oradea îi așteaptă pe iubitorii de muzică la un concert cu lucrări ale compozitorilor J. Sibelius și A. Bruckner.

Cei care îndrăgesc muzica clasică sunt invitați azi, de la ora 19:00, în sala de concerte „Enescu-Bartók” a Filarmonicii de Stat din Oradea, la un concert în care regine va fi vioara și o simfonie. După uvertura Karelia a lui Jean Sibelius, reprezentația va continua cu „Concertul pentru vioară şi orchestră în re minor”.

Concertul pentru vioară este practic singura compoziţie concertantă a lui Sibelius, care se bucură şi astăzi de o deosebită popularitate, fiind o capodoperă simfonică de o intensă virtuozitate şi încărcătură emoţională romantică. A doua parte a concertului va cuprinde o compoziţie de mari dimensiuni, „Simfonia a IV-a Romantica în Mi bemol major” de Anton Bruckner. Această simfonie este supranumită Romantica datorită caracterului ei pastoral-bucolic și este de fapt un imn închinat frumuseţilor şi sublimului naturii, aşa cum reiese din programul compozitorului: „Oraş medieval în răsărit de soare; de pe turnurile oraşului sunetul trompetei vesteşte dimineaţa; se deschid porţile, iar cavalerii ies din oraş pe falnici cai; ajunşi în pădure, sunt cuprinşi de vraja şi freamătul codrului şi de cântecul păsărilor.”

Despre artiști

Dirijorul invitat, Walter Hilgers, şi-a început cariera muzicală studiind tuba, contrabasul şi pianul la Universitatea de Muzică din Aachen. Walter Hilgers a fost membru al orchestrei Festivalului din Bayreuth timp de 12 ani, a fost profesor la Hochschule für Musik und Darstellende Kunst din Hamburg, ulterior devenind profesor de muzică de cameră pentru alămuri la Hochschule für Musik „Franz Liszt” din Weimar.

A câștigat premiul pentru cel mai bun participant la International Conductors Workshop din Košice (1995), unde a şi colaborat cu Orchestra Filarmonicii de Stat din acest oraş, dar și cu ansambluri din Germania şi din afara ei: Orchestra Filarmonicii din Zagreb, Orchestra Simfonică Naţională din Buenos Aires, Orchestra de Stat Brandenburg din Frankfurt (Oder), Orchestra Radio din München, Orchestra Simfonică Radio şi Orchestra de Cameră Radio din Bucureşti, cu orchestrele filarmonicilor din Sibiu, Oradea şi Timişoara, precum și cu Orchestra Filarmonicii din Nice. Începând cu stagiunea 2007-2008, Walter Hilgers este dirijor invitat permanent al Filarmonicii din Timişoara.

Solista invitată, Nina Karmon, a absolvit Universitatea „Hans-Eisler” din Berlin. Nina Karmon s-a născut la Stuttgart, iar la vârsta de 5 ani începe studiul violoncelului sub atenta îndrumare a mamei sale. Doi ani mai târziu începe studiul viorii cu tatăl său, concertmaestru al Orchestrei Simfonice Radio din Stuttgart. Artista a susținut concerte în România, Germania, Japonia și Coreea. În calitate de muzician de cameră a colaborat cu mulți artiști de renume și a participat la numeroase festivaluri: Kuhmo Festival, la Iitti Festival și Karjalohja Festival din Finlanda; Muskoka Lakes Festival din Canada; la Mainly Mozart Festival din Coral Gables – Florida; Mozartiade și Mosel Festwochen, din Germania.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !