Concert Phoenix trăit româneşte

De Camelia Busu
Concert Phoenix trăit româneşte
Marţi seara, formaţia Phoenix a adunat fani de toate vârstele la un concert „Sinteza – Rapsodia”.

Sala Casei de Cultură a Sindicatelor din Oradea a fost aproape plină la concertul formaţiei Phoenix din cadrul turneului „Sinteza – Rapsodia”, un proiect inedit, o sinteză între ciclul Anotimpurilor prezente pe albumul „Cei ce ne-au dat nume” și Rapsodia I de George Enescu. Piesele Phoenix au alternat fluid cu fragmentele din Rapsodia I. George Enescu avea 20 de ani în 1901, când a compus ambele rapsodii, la Paris. Filonul folcloric leagă firesc Rapsodia I de Anotimpurile, ca şi spiritul tânăr care le-a prelucrat şi le-a simţit româneşte. A cucerit privirile şi aplauzele prestaţia şi prezenţa violonistei Lavinia Săteanu. Este electrică, frumoasă şi plină de viaţă şi de zâmbet, rămâne pe note dansând tot concertul.

În a doua parte a spectacolului, care a durat mai bine de două ore, publicul de toate vârstele s-a bucurat de piese binecunoscute ale formaţiei Phoenix. Au cântat la unison cu artiştii „Mica Ţiganiadă”, „Baba Novac”, „Apocalipsa”, „Negru Vodă”, „Mugur de Fluier”, „Fata verde” sau „Strunga”. Surpriza serii a reprezentat-o alăturarea pe scenă a „sfinxului” Dan Andrei Aldea, care a cântat alături de Phoenix piesa „Nunta”. La piesa „Negru Vodă”, s-au dezlănţuit „lupii tineri”. Au excelat în solo-uri, sub privirile părinteşti ale lui Nicu Covaci, chitaristul Cristi Gram, basistul orădean Vlady Săteanu şi tobarul Flavius Hossu, care a împlinit anul acesta 18 ani şi 4 de când activează în formaţia Phoenix.

Finalul concertului a adus publicul în picioare, cântând, aplaudând şi luminând cu telefoanele sala. Sufletul românesc a vibrat atunci când la bis s-a interpretat piesa „În umbra marelui urs”, o piesă de sulfet şi de viaţă pentru Nicu Covaci, dar şi la „Fie să renască”, piesa care a încheiat în forţă concertul, prin vocea carismaticului solist Costin Adam. O seară plină de emoţie şi nostalgie, care a demonstrat încă o dată că Phoenix renaşte de fiecare dată din propria-i cenuşă, mai puternică!0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !