Concerte de Ceaikovski și Bartók la Filarmonică

De Alexandru Guiaș
Pianistul Demeny Balazs, invitatul serii
Pianistul Demeny Balazs, invitatul serii - © Foto: oradeaphilharmony
Melomanii orădeni sunt invitați în joi seara în Sala de concerte „Enescu-Bartók” a Filarmonicii de Stat din Oradea, de la ora 19:00, la un concert simfonic care va avea în program lucrări ale unor mari compozitori, precum Piotr Ilici Ceaikovski și Bartók Béla.

Prima lucrare va fi Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră de Ceaikovski. Lucrarea se caracterizează atât prin diversitatea conţinutului emoţional şi bogăţia tematicii, cât şi prin amploarea tratării simfonice, unită cu strălucirea virtuozităţii părţii solistice. Concertul i-a fost dedicat lui Nicolai Rubinstein, care însă a refuzat să-l cânte, considerându-l prea dificil. Cel care a lansat într-adevăr cariera mondială a acestei lucrări a fost Hans von Bülow, la premiera de la Boston, din 25 octombrie 1875.

În cea de-a doua parte, cei prezenți vor audia Concertul pentru orchestră de Bartók Béla. La intervenția venită din partea unui prieten violonist, Szigeti József, în 1943 dirijorul ansamblului simfonic din Boston, Serge Koussevitzky, îi solicită lui Bartók să creeze o compoziţie orchestrală. Astfel, în mai puțin de două luni, în 1943 ia naștere lucrarea solicitată, cu titlul „Concert pentru orchestră”.
Conducerea muzicală a concertului îi aparţine dirijorului permanent al Filarmonicii de Stat din Oradea, Jankó Zsolt.

Invitatul serii

Solistul invitat, Demény Balázs, originar din Cluj, a început studiul pianului la Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă” din orașul natal. După admitere, în 2004, îşi continuă studiile la Conservatorul de muzică „Bartók Béla” din Budapesta, iar din anul 2009 este student la Academia de Muzică „Liszt Ferenc” din Budapesta. Din octombrie 2011 îşi continuă studiile la Hochschule für Musik „Hanns Eisler” din Berlin. În 2013 devine masterand la „Universitaet der Künste” din Berlin, secția pian. În prezent, este student doctorand la Universitatea de Arte și Muzică „Liszt Ferenc”.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !