Concurenţă acerbă pentru clasa I

ORADEA – Printr-o notă ministerială, Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Bihor alături de celelalte inspectoratele şcolare din ţară, a primit sarcina de a informa părinţii despre importanţa înscrierii copiilor în clasa I până la data de 1 mai 2008.

Nota ministrului Educaţie, Cristian Adomniţei nu reprezintă o noutate, deoarece părinţii interesaţi şi-au înscris deja odraslele la şcoală. În Oradea, conducerea şcolilor generale s-a gândit din timp la acest aspect, drept urmare majoritatea locurilor sunt ocupate.

„Am anunţat directorii unităţilor de învăţământ despre nota ministrului. Cu toate acestea, în cele mai multe şcoli înscrierea copiilor a început cu mult timp în urmă. În momentul de faţă, nu se cunoaşte numărul copiilor înscrişi. Probabil, la finele lunii februarie vom avea o evidenţă aproximativă, având în vedere că înscrierea se desfăşoară până în mai”, a precizat Liliana Antonescu, inspectorul şcolar general al IŞJ Bihor

S-au ocupat locurile

De exemplu, La Şcoala Generală Dacia înscrierile s-au finalizat încă de la începutul lunii ianuarie, fiind ocupate toate cele 150 de locuri disponibile. „La noi în şcoală s-au terminat înscrierile. De remarcat este faptul că numărul cererilor a crescut faţă de anii anteriori. La baza înscrierilor nu a stat nici un criteriu de selecţie”, a spus directorul şcolii Florian Hava. De asemenea, acesta a mai adăugat că numeroşi părinţi vin şi se interesează pentru copiilor lor, deşi aceştia vor putea merge la şcoală abia peste 2 ani.

O altă şcoală care aproape şi-a atins target-ul este Şcoala Generală Oltea Doamna. Din cele 150 de locuri puse la dispoziţie, aproximativ 30 mai sunt libere. „Mai avem câteva locuri. În ceea ce priveşte condiţiile de înscriere, trebuie să spun că cel care a venit primul a fost servit primul. Nu am favorizat pe nimeni”, a afirmat Mircea Mitran, directorul şcolii. Unul din principalele motive pentru care Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului doreşte să se ştie cât mai repede numărul elevilor înscrişi în clasa I este acela de a indentifica necesarul real de posturi disponibile pentru mişcarea personalului didactic.

Obligaţia directorilor

Având în vedere faptul că la cele mai multze şcolili înscrierea s-a făcut sau este în plină desfăşurare, trebuie ştiut că unităţile de învăţământ au obligaţia înscrierii cu prioritate a copiilor care locuiesc în apropierea şcolii şi ulterior, în limita locurilor disponibile, a celorlalţi solicitanţi. De asemenea, în vederea transparenţei procesului de înscriere, fiecare unitate şcolară trebuie să afişeze numărul de clase disponibil, în conformitate cu planul de şcolarizare, iar săptămânal trebuie afişată situaţia înscrierilor.

Amintim că în clasa I pot fi înscrişi copii care împlinesc vârsta de ani până la data începerii anului şcolar, precum şi cei care împlinesc respectiva vârstă până la sfârşitul anului calendaristic, asta dacă dezvoltarea lor psiho-somatică este corespunzătoare. La cererea scrisă a părinţilor, tutorilor sau susţinătorilor legali, înscrierea în clasa I a copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani până la data începerii anului şcolar, va fi amânată cu un an.

Ioana Iuhas0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !