Concurs de încondeiat ouă

Reactualizat la:
Festivalul are o tradiţie de 20 de ani
Festivalul are o tradiţie de 20 de ani
Concursul, ajuns la a XX-a ediţie, este organizat în satul bihorean Drăgoteni.

De două decenii, în satul bihorean Drăgoteni are loc, în Vinerea Mare, un festival care aduce în prim-plan, tradiția încondeierii ouălor. Festivalul „Oul de Paşti” reunește bunici, părinți și copii, îmbrăcați în costum popular, pentru a realiza cele mai frumoase ouă încondeiate.

Pictate cu ajutorul unui instrument special, numit bizarcă, cu ceară și vopsea roșie, ouăle încondeiate de la Drăgoteni sunt cunoscute în lumea-ntreagă.

Inițiatoarea festivalului Dorina Hamza, a spus că „ceea ce împestrițează concurenții pe ouă este practic propria lor imaginație. Ei nu folosesc izvoade, ca și în pictura de icoane pe sticlă.”

În cadrul evenimentului sunt organizate mai multe concursuri, care au ca scop dezvoltarea capacității de a cunoaște și de a înțelege obiceiurile, tradițiile culturale și meșteșugărești locale. În același timp se dorește promovarea artei și a tradiției populare locale precum și conștientizarea protejării și conservării acestora.

Pe lângă concursul de încondeiat ouă, programul evenimentului mai include și alte secțiuni: compoziții plastice cu tematică religioasă (desene și icoane pe sticlă), concurs de bătut toaca, interpretare pricesne, cel mai frumos costum popular.

Festivalul se va desfășura în 29 aprilie, la Școala Primară nr. 2 din Drăgoteni și va începe la ora 9:00 cu prezentarea concurenților.

Între orele 10:00 și 12:00 va avea loc concursul de încondeiere și fierberea ouălor în baia de culoare, precum și concursul de bătut toaca. Toate acestea vor fi urmate de expunerea de compoziții plastice pe teamă religioasă, iar la final vor fi premiate cele mai frumoase costume populare autentice.

 

Organizatori:

Primăria și Consiliul Local Remetea

Școala Gimnazială Nr. 1 Remetea

ParteneriColaboratori:
Consiliul Județean Bihor
Muzeul Țării Crișurilor Oradea
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor
Ocolul Silvic Codrii Beiușului R.A.
Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor
Agenția de Management al Destinației Bihor

 

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !