Concurs naţional de chimie

De Crina Dobocan
Aspecte de la deschiderea concursului de la Teatrul „Regina Maria”
Aspecte de la deschiderea concursului de la Teatrul „Regina Maria”
Oradea a găzduit, la sfârşitul săptămânii trecute, a X-a ediţie a Concursului Naţional de Chimie „Raluca Ripan”.

Ediţia jubiliară a prestigiosului concurs naţional de chimie „Raluca Ripan” s-a încheiat duminică seara, la Filarmonica de Stat Oradea, cu festivitatea de premiere a participanţilor. Concursul a coincis cu împlinirea a 120 de ani de la naşterea omului de ştiinţă Raluca Ripan.

150 de elevi de clasa a VII-a din toate colţurile ţării au venit la Oradea pentru a dovedi că sunt cei mai buni chimişti. Şi de această dată, elevii bihoreni au fost printre cei mai buni concurenţi.

Astfel, şapte dintre cei opt elevi participanţi au luat menţiuni la etapa acestei competiţii.

Dintre aceştia doi au primit menţiuni din partea Ministerului Educaţiei – Cătălin Lupău şi Răzvan Kokovics de la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu” din Oradea, şi cinci, menţiuni speciale – Ariana-Ioana Borza (Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu” Oradea), Alexadra-Andreea Marin (Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Oradea), Adrian-Ştefan Turcuţ (Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”), Kezsenyi Akos (Liceul Teoretic „Ady Endre”), şi Adrian Ţura (Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu”).

Locul I a fost câştigat de eleva Alexandra Bianca Petrescu de la Colegiul Naţional Iaşi, locul II, de Sandu Ramazan Sezer de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” Constanţa, iar locul III l-a obţinut eleva Ioana-Maria Popa de la Colegiul Naţional Iaşi.

Elevii au avut de rezolvat o singură probă care a cuprins patru subiecte: trei de teorie şi unul practic, potrivit profesoarei Aniţa Luncan de la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu” din Oradea, coordonatoarea competiţiei.

„Olimpiadele şi concursurile şcolare sunt foarte importante pentru elevi. Concursul Naţional de Chimie «Raluca Ripan» a fost gândit ca un start pentru cei mai mici dintre chimişti. De la acest nivel, adică din clasa a VII-a – anul în care elevii încep să studieze Chimia, se descoperă talentele şi încep performanţele pentru concursurile şi olimpiadele internaţionale. Este un concurs foarte important pentru că elevii capătă dragoste şi pasiune pentru Chimie”, a mai declarat prof. Aniţa Luncan, cea care i-a pregătit pe elevii Andrei Bădulescu şi Cristina Lipoveanu de la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu”, care au pus judeţul nostru pe locul I la ediţia anterioară a acestui concurs.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !