Condamnă distrugerea plopului doamnei Marrosy

1Comentariu
Condamnă distrugerea plopului doamnei Marrosy
CRSE Munţii Apuseni se declară stupefiat de acţiunile edilitate de distrugere a monumentelor vii din Oradea.

Centrul Regional de Supraveghere Ecologică – CRSE Munţii Apuseni reacţionează la toaletarea ruşinoasă a impunătorului plop de pe malul Crişului Repede, de lângă restaurantul Spoon. Redăm, în continuare, comunicatul semnat de Florin Budea, preşedintele longevivului ONG din Oradea, constant activ în probleme de mediu:

„Asistăm, cu stupoare şi tristeţe, la distrugerea deliberată a unor adevărate monumente vii ale Oradiei.

De această dată, la 19 aprilie 2017, a venit rândul plopului secular aflat pe malul Crişului Repede, în imediata vecinătate a podului Dacia, să fie mutilat încă o dată. Încă o dată, pentru că nu a trecut un an de la prima „toaletare” a acestui arbore. De atunci şi până azi declinul biologic al copacului a devenit evident, acest fenomen fiind consecinţa logică a primei intervenţii făcute la nivelul coronamentului.

Din nefericire pentru orădeni, în ultimii ani se poate observa că cele mai multe astfel de aşa-zise operaţiuni de toaletare duc, în cele din urmă, la dispariţia completă a arborelui.

Departe de noi, ecologiştii, ideea că Oradea nu ar trebui să se dezvolte. Dar considerăm că prosperitatea unui oraş nu poate fi concepută în afara unui mediu sănătos, iar acest mod barbar de a „întreţine” arborii aduce grave prejudicii mediului.

Bat obrazul Primăriei

Sunt lăudabile şi iniţiativele administraţiei locale privind plantările. Dar verificaţi, vă rugăm, câţi dintre aceşti copaci prind rădăcini, câţi ajung la maturitate, pentru că nu sunt puţine acele cazuri în care arbori plantaţi de primărie au fost sacrificaţi – din „raţiuni edilitare” – doi-trei ani mai târziu. Despre câţi dintre aceşti copaci vor ajunge la vârsta şi dimensiunile plopului secular tocmai condamnat la moarte e de-a dreptul inutil să ne întrebăm.

Spuneam că unii dintre copacii tăiaţi sunt monumente vii şi pentru că povestea lor se leagă de vieţile unor oameni care înseamnă mult pentru Oradea. Plopul de la colţul aleii Emanuil Gojdu a fost adoptat de biologul Anna Marossy în cadrul unei campanii de salvare a zonei verzi pe care se află. Dacă dumneaei nu mai e printre noi, puteam să-i onorăm amintirea purtând de grijă copacului. Ceea ce, după cum se vede, administraţia urbei a şi făcut…

Florin Budea – preşedintele CRSE”1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor