Condamnați cu executare, Kiss și Rus trebuie să returneze peste 8,5 milioane de euro statului

De Crina Dobocan
18Comentarii
Condamnați cu executare, Kiss și Rus trebuie să returneze peste 8,5 milioane de euro statului
Condamnați în primă instanță la 8, respectiv 4 ani de închisoare, judecătorii au dispus confiscarea a peste 8,5 milioane de euro de la Alexandru Kiss și Beniamin Rus.

Alexandru Kiss, fostul vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor, a fost condamnat de Tribunalul Bihor la 8 ani de închisoare cu executare pentru infracțiuni de spălare a banilor în formă continuată, abuz în serviciu, luare de mită și traffic de influență în formă continuată. În dosar, cel care a mijlocit șpăgile dintre Kiss și fostul patron al Lotus Center, Alexandru Mudura, omul de afaceri Bojtor Vilmos Laszlo a fost condamnat 6 ani de închisoare cu executare (pentru spălare a banilor în formă continuată şi trafic de influenţă în formă continuat).

Beniamin Rus, patronul grupului de firme Selina, a fost încasat 4 ani de închisoare în regim privativ de libertate, pentru infracțiuni de spălare a banilor în formă continuată şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice. Judecătorii au dispus scăderea din pedeapsa aplicată cele 24 de ore petrecute în arrest preventiv (între 2 şi 3 iunie 2015).

Trei inculpați în process au scăpat de condamnare ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale (afaceriştii Miklossy Ferenc – tatăl și fiul, proprietarii firmelor Keviep și East Bau, şi faţă de Gheorghe Ioan Roatiş, patronul firmei Martex Trans din Oradea).

De asemenea, judecătorii au dispus confiscarea sumelor de bani cu care aceștia au păgubit bugetul de stat – în jur de 10,5 milioane de euro. Dacă Alexandru Kiss are de restituit statului peste 5, 5 milioane de euro, lui Rus i se vor confisca peste 3 milioane de euro.

Este important de amintit că în acest dosar Consiliul Județean Bihor nu s-a constituit parte civilă. Astfel, dacă instanța superioară va păstra decizia Tribunalului, banii confiscați nu vor ajunge în visteria Consiliului Județean Bihor, ci la bugetul statului.

Dispoziții

,Dispune confiscarea sumei de 702.375 Euro sau echivalentul în lei a acestei sume la cursul BNR la data plăţii efective obiect al infracţiunii de luare de mită, de la inculpatul Kiss Alexandru. (…) Dispune confiscarea următoarei sume de bani de la inculpaţii Kiss Alexandru și Bojtor Vilmos Laszlo, obiect al infracţiunii de spălare de bani, respectiv suma de 3.210.472,21 Euro, după cum urmează: suma de 1.605.236,1 Euro sau echivalentul în lei a acestei sume la cursul BNR la data plăţii efective de la inculpatul Kiss Alexandru și suma de 1.605.236,1 Euro sau echivalentul în lei a acestei sume la cursul BNR la data plăţii efective de la inculpatul Bojtor Vilmos Laszlo. (…)

Dispune confiscarea următoarei sume de bani, obiect al infracţiunii de spălare de bani de la inculpaţii Kiss Alexandru și Bojtor Vilmos Laszlo,. respectiv 300.000 Euro, după cum urmează: suma de 150.000 Euro sau echivalentul în lei a acestei sume la cursul BNR la data plăţii efective de la inculpatul Kiss Alexandru şi suma de 150.000 Euro sau echivalentul în lei a acestei sume la cursul BNR la data plăţii efective de la inculpatul Bojtor Vilmos Laszlo (…)

Dispune confiscarea următoarei sume de bani, obiect al infracţiunii de spălare de bani de la inculpaţii Kiss Alexandru și Bojtor Vilmos Laszlo, respectiv 66.666,66 Euro, după cum urmează: 33.333, 33 Euro sau echivalentul în lei a acestei sume la cursul BNR la data plăţii efective de la inculpatul Kiss și suma de 33.333,33 Euro Bojtor, suma de 33.333, 33 Euro reţinând ca fiind primită de suspectul decedat Mudura Alexandru. (…) Dispune confiscarea următoarei sume de bani ce nu foloseşte la despăgubirea persoanei vătămate Consiliul Judeţean Bihor, ca urmare a neconstituirii de parte civilă, obiect al infracţiunii de abuz în serviciu, de la inculpaţii Kiss Alexandru și Rus Beneamin, respectiv suma de 6.126.219,4 Euro, după cum urmează: suma de 3.063.109,7 Euro sau echivalentul în lei a acestei sume la cursul BNR la data plăţii efective de la inculpatul Kiss Alexandru şi suma de 3.063.109,7 Euro au echivalentul în lei a acestei sume la cursul BNR la data plăţii efective de la inculpatul Rus Beneamin. Respinge cererea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie-DNA-Serviciul Teritorial Oradea privind confiscarea sumei de 702.375 Euro obiect al infracţiunii de spălare de bani de la inculpatul Rus Beneamin, precum şi cererile de confiscare a sumelor de bani de la inculpaţii Miklossy Ferenc, Miklossy Ferenc Laszlo și Gheorghe Ioan Roatiș’’, se arată în soluția pe scurt a instanței.

De asemenea, judecătorii au menținut sechestrul asigurator instituit asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând lui Kiss Alexandru și Beneamin Rus şi măsura asiguratorie a popririi asupra sumelor de bani datorate acestuia de către persoane fizice şi juridice.
Soluția nu este definitivă, ea poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare, care se va judeca la Curtea de Apel Oradea.

În același dosar au mai fost condamnați pentru infracțiuni de corupție Bojtor Vilmos Laszlo și Beniamin Rus. În cazul lui Miklossy Ferenc, Miklossy Ferenc Laszlo și Gheorghe Ioan Roatiș a încetat procesul penal ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale. Oradea. Tribunalul Bihor a p...18Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor