Condiţiile artificiale, sancţionate

Dosare studiate
Dosare studiate
Beneficiarul fondurilor poate fi obligat să restituie întreaga sumă.

Condiţiile artificiale sunt acele condiţii de eligibilitate sau selecţie create de beneficiari cu scopul de a se transforma din solicitanţi neeligibili în eligibili, de a-şi spori punctajul obţinut în cadrul criteriilor de selecţie sau de a obţine avantaje financiare mai mari.

Conform noului Ghid intocmit de AFIR, crearea condiţiilor artificiale pentru accesarea fondurilor europene acordate prin PNDR poate duce la revocarea/ încetarea contractului şi la obligarea beneficiarului de a restitui întreaga sumă primită ca finanţare a proiectului, la care se pot adăuga şi dobânzi sau penalităţi.

Un proiect este afectat de acest tip de neregulă atunci când sunt identificate suficiente probe care împreună concură la demonstrarea faptului că nu este un proiect de sine stătător, este coordonat de către o altă persoană decât cea în numele căreia se semnează contractul de finanţare, existenţa pe piaţă a operatorului economic beneficiar al finanţării nerambursabile este condiţionată de existenţa şi de nevoile unui alt operator economic.

Sunt considerate condiţii artificiale şi aderarea la o cooperativă sau la o altă formă de asociere nu aduce niciun beneficiu acestuia, fiind făcută formal, cu scopul de a obţine punctaj suplimentar în cadrul criteriilor de selecţie dar şi propunerea spre finanţare a unor obiective sau activităţi s-a făcut doar fictiv, cu scopul de a obţine punctaj suplimentar în cadrul criteriilor de selecţie.

Condiţii

Ghidul de prevenire a condiţiilor artificiale întocmit de AFIR menţionează că indicatorii de creare de condiţii artificiale pentru obţinerea finanţării pot fi grupaţi în trei categorii: externi/fizici, indicatori de structură/juridici şi indicatori de afaceri/contabili.

Printre indicatorii pe baza cărora funcţionarii AFIR pot constata că un beneficiar şi-a creat condiţii artificiale pentru accesarea a fondurilor europene se numără că mai mulţi solicitanţi/ beneficiari, aparent independenţi din punct de vedere legal, au aceeaşi adresă, şi/sau acelaşi număr de telefon sau beneficiază de aceleaşi utilităţi, identificarea unor proiecte ce conţin memorii justificative identice ca formă, conţinut, exprimare etc., dar şi utilizarea de către mai mulţi operatori economici a aceloraşi dotări de producţie sau terenuri cultivate, sau a unora aflate unele lângă altele, complementaritatea bunurilor sau serviciilor achiziţionate, a serviciilor prestate.

De asemenea, o altă situaţie de creare a condiţiilor artificiale apare atunci când persoanele fizice sau juridice interesate de obţinerea finanţării nerambursabile sunt solicitanţi ale căror societăţi comerciale se afla în dificultate financiară, nu sunt eligibile din cauza statutului societăţilor sau au deja proiecte finanţate din fonduri nerambursabile în derulare sau finalizate.

Pentru a nu ajunge în astfel de situaţii AFIR menţionează că sprijină permanent solicitanţii în scopul obţinerii regulamentare, corecte şi legale a finanţării nerambursabile şi recomandă acestora acordarea atenţiei cuvenite şi implicarea activă în derularea proiectelor proprii, pentru a evita apariţia neregulilor în implementarea PNDR.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !