Confecţiile, an de cumpănă

REŞIŢA – Fabricile de confecţii deţin o mare parte din forţa de muncă a României, dar şi a judeţului Caraş-Severin. Spre exemplu, în Reşiţa sunt 12 fabrici de confecţii, din care şapte sunt cu investiţie străină. Iar în acest domeniu sunt angrenate peste 2000 de persoane.

După 2007 însă, situaţia s-ar putea schimba radical.

Drumul Europei

Problema cea mai gravă, cu care se confruntă acest domeniu, este lipsa mâinii de lucru calificate. Ca şi în alte sectoare, toţi cei specializaţi aleg străinătatea, unde salariile sunt mai mari.Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, la nivel naţional, în septembrie 2006, numărul de salariaţi a scăzut de la aproximativ 425.000 la 396.500.

Nici la noi în judeţ situaţia nu diferă foarte mult. Dacă la începutul anului 2006, în industria textilă lucrau aproximativ 2300 de angajaţi, la finele lui 2006 numărul acestora a scăzut cu aproximativ 12%. Această scădere se datorează în cea mai mare parte migraţiei forţei de muncă în străinătate. „Au plecat foarte multe persoane calificate. Noi acum cheltuim timp şi bani pentru a învăţa alte persoane să lucreze bine“, a declarat Domenico De Berardinis unul dintre asociaţii unei firme de confecţii din Reşiţa.

În scădere în anul 2006, faţă de 2005, în acest sector, este şi exportul. Astfel, în luna septembrie a anului trecut s-a exportat în valoare de 3.539.000 euro, în timp ce în septembrie 2006, 3.161.000 euro, cu 11% mai puţin.Pierderi se înregistrează şi datorită aprecierii leului faţă de euro. „Faptul că a scăzut euro ne afectează foarte mult. Noi lucrăm în euro, dar salariile şi taxele le plătim în lei“, a afirmat Domenico De Berardinis.

Din toate informaţiile adunate reiese că industria textilă nu mai este la fel de profitabilă, în prezent faţă de anii trecuţi. Investitorii străini par cam speriaţi şi încep să bată în retragere. „Noi aşteptăm să vedem ce ne rezervă 2007. Vrem să vedem cu cât vrea Guvernul să mărească salariul minim. După aceea tragem linie şi vedem dacă mai merită sau nu să rămânem aici“, a adăugat De Berardinis.

Doina Rolea0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase