Conferinţă de termalism la Oradea

Conferinţă de termalism la Oradea
ADR Nord-Vest vrea să înfiinţeze un nou cluster pentru cercetare în domeniul apelor termale.

Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest, beneficiar al proiectului CLUSTHERM, finanţat de Comisia Europeană prin Programul Cadru 7, a organizat, joi – 29 aprilie, conferinţa cu tema „Planul de Acţiune integrat pentru valorificarea energiei geotermale şi dezvoltarea balneologiei. Focus: Transilvania de Nord”.

Evenimentul desfăşurat cu începere de la ora 11:00, la Hotel Continental Forum Oradea, s-a bucurat de participarea a numeroşi specialişti în domeniu.

Proiectul Clusterm

Claudiu Coşier, director general ADR Nord-Vest, a declarat în deschidere, că România trebuie să beneficieze pe ultima sută de metri de oportunităţile de finanţare europene. „De anul viitor intrăm în imposibilitatea de a mai atrage resurse europene. Din acest motiv, pentru noi este important să atragem firmele şi patronatele”, a subliniat Claudiu Coşier.

Torok Gergely, expert tehnic ADR Nord-Vest a prezentat proiectul Clusterm. „Partea de vest a României stă pe cea mai mare rezervă de apă geotermală din Europa de Est”, a precizat Torok Gergely. Proiectul are 12 parteneri din cinci regiuni care aparţin de patru ţări: Ungaria, Croaţia, Austria şi România. „Obiectivul proiectului este înfiinţarea unui cluster nou, bazat pe cercetare în domeniul apelor termale, care va contribui la creşterea capacităţii de cercetare a regiunii partenere”, a explicat expertul ADR Nord-Vest.

Dorina Fărcaş, preşedintele Comisiei Medicale din cadrul Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR) a vorbit despre „Dezvoltarea balneologiei şi termalismului în Transilvania de Nord”. După prezentarea OPTBR, aceasta a informat despre înfiinţarea, scopul şi obiectivele organizaţiei. „Unul dintre cele mai importante obiective ale OPTBR este crearea de parteneriate public-privat privind atragerea de fonduri structurale pentru dezvoltarea staţiunilor balneare după aderarea României la Uniunea Europeană”, a precizat Dorina Fărcaş.

În cadrul şedinţei s-a mai discutat despre rezultatele Clusterm şi portofocliul de proiecte de infrastructură în balneologie în judeţele Bihor şi Satu Mare.

D.B.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !