Congresul Ziarelor Europene

Congresul Ziarelor Europene
VIENA – Peste 600 de ziarişti din toate ţările Europei au participat, la începutul acestei săptămâni, la Congresul Ziarelor Europene – European Newspaper Congress, care s-a desfăşurat între 4 – 6 martie, în superba sală de bal a Primăriei Vienei.

Ziarele trustului de presă Inform Media au fost reprezentate de Alexandru Seres, redactor-şef şi editor coordonator pentru cotidianele Jurnal bihorean (Oradea), Adevărul de Arad, Cuvântul liber (Deva) şi Timpul (Reşiţa). Din România au mai participat ziarişti şi editori din Timişoara (Agenda), Braşov (Gazeta de Transilvania) şi Bucureşti (Ringier).
Ediţia din acest an a Congresului a fost dedicată noilor concepte de design şi tendinţelor actuale din mass-media scrisă. În cadrul lucrărilor au fost anunţaţi şi câştigătorii celei de-a opta ediţii a Premiilor Ziarelor Europene – European Newspaper Award.

Concepte noi în presă
Cele mai interesante probleme dezbătute în cadrul congresului s-au referit la schimbările prin care trece presa din Europa, confruntată cu provocările Internetului. Soluţiile găsite la aceste provocări au fost tabloidizarea a tot mai multe ziare de tip tradiţional (texte mai scurte, fotografii mai mari şi mai atractive), precum şi utilizarea unor concepte jurnalistice moderne, care îl implică pe cititor în rezolvarea problemelor comunităţii (cititorul-reporter, forumurile civice).
De un deosebit interes s-a bucurat prezentarea conceptului inovativ al forumului civic, introdus pentru prima oară în Europa de cotidianul Vorarlberger Nachrichten din Austria. Christian Ortner, redactorul-şef al cotidianului care a primit din partea Asociaţiei Mondiale a Ziarelor titlul de Ziarul Anului 2006, a prezentat acest concept, bazat pe implicarea membrilor comunităţii în dezbaterea şi soluţionarea diverselor probleme locale. Forumul civic se desfăşoară prin e-mail, ziarul asumându-şi rolul de moderator şi, în acelaşi timp, de interfaţă cu instituţiile locale, responsabile de rezolvarea acestor probleme. De altfel, acest concept, numit burgerforum (forum civic), a fost introdus recent la toate ziarele trustului Inform Media.

Cele mai bune ziare
În cadrul congresului au fost anunţate premiile de excelenţă acordate unor ziare din Europa. Iată câştigătorii celor mai importante premii:

– De Morgen – Belgia (categoria cotidiane naţionale)
– Bergens Tidende – Norvegia (categoria cotidiane regionale)
– Hufvudstadsbladet – Finlanda (categoria cotidiane locale)
– 24sata – Croaţia (categoria nou-veniţi)
– Expresso – Portugalia (categoria săptămânale)
– Superdeporte – Spania (ziar de sport – premiul special al juriului)

Au mai fost acordate numeroase alte premii, dintre care menţionăm cel primit de Vorarlberger Nachrichten, pentru inovaţie în presă. De asemenea, dintre ziarele româneşti a fost premiat cotidianul Adevărul, pentru utilizarea caracterelor tipografice.

Seres Alexandru

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !