Conlucrare in lupta cu diabetul

1Comentariu
ORADEA – Sala de raport a Spitalului Clinic de Copii „Dr. Gavril Curteanu” a găzduit azi manifestarea intitulată „Unitate pentru diabet”, în care părinţii unor copii bolnavi de diabet cât şi preşedintele Asociaţiei Astra Diab, dr. Larisa Dumbravă, medic pediatru diabetolog au purtat discuţii ample în ceea ce priveşte impactul acestei boli în viaţa socială a copiilor dar şi a persoanelor din jurul lor.

„Asociaţia are un rol foarte important în susţinerea psihologică, în educaţia terapeutică a pacienţilor. Copiilor de multe ori le vine greu să accepte un nou stil de viaţă, un regim de viaţă diferit faţă de a altor copii. Însă şi societatea trebuie să se implice mai mult. A asigura alimentaţia unui copil bolnav de diabet este foarte greu la noi în ţară. Alimentele se găsesc greu şi sunt costisitoare”, ne-a declarat Rodica Cărbunaru, mama unui băieţel bolnav de diabet. „Şi populaţia trebuie informată mai mult despre simptomele acestei boli. Eu nu am realizat că băiatul meu ar putea avea diabet atunci când a început să scadă în greutate şi dormea foarte mult”, precizează Rodica Sabău, o altă mamă a cărui fiu suferă de diabet de trei ani de zile.

„Lupta cu această boală este un meci în echipă, la care îşi aduc contribuţia atât medicii, dieticienii, psihologii, părinţii, cât şi şcoala şi sociologii. Este vorba despre o unitate, o colaborare. Dacă se păstrează echilibrul glicemic, bolnavul poate trăi şi până la 120 de ani”, a precizat dr. Larisa Dumbravă, care a primit promisiuni din partea conducerii Spitalului de Copii că va primi un aparat de monitorizare continuă a glicemiei. Un alt punct atins de cei prezenţi a fost acela al educării societăţii cu privire la această boală. „La şcoală copilul se retrage la toaletă sau pe unde apucă să-şi facă insulina. Copilul meu a fost întrebat o dată în parc de un poliţist dacă se droghează, văzându-l atunci când îşi făcea injecţia”, a precizat una dintre mamele prezente la reuniunea de azi.

Viorica Borz1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor