Consecinţele neplăţii ratelor la credite

Reactualizat la:
2Comentarii
Consecinţele neplăţii ratelor la credite
n situaţia în care un posesor al mai multor credite se găseşte în neplăcuta situaţie de a nu-şi mai permite susţinerea tuturor ratelor lunare aferente acestor credite, neplata lor poate duce la consecinţe dintre cele mai nedorite.

Analiştii FinZoom şi-au propus să prezinte consecinţele pe care le va avea de suportat posesorul mai multor credite care, din diferite motive, nu mai dispune de resursele financiare necesare achitării tuturor ratelor.
În cazul încetării plăţii ratelor pentru unul sau mai multe credite, în primă instanţă banca îşi va înregistra clientul ca rău platnic la Biroul de Credite şi/sau CRB (în funcţie de valoarea creditului), lucru care îi va diminua simţitor şansele de a mai contracta un credit în viitorul apropiat.
Pasul următor îl reprezintă recuperarea banilor, recuperare care se face în funcţie de contractul încheiat cu compania de asigurare. Dacă asigurarea acoperă integral riscul de neplată, banca îşi va recupera creditul de la compania de asigurări, datoria fiind transferată acestei companii. În acest caz, compania de asigurări, la rândul său, va ceda creanţa unor companii specializate în recuperarea de astfel de creanţe.
Dacă asigurarea nu acoperă riscul de neplată integral sau nu există o asigurare pentru creditul în cauză, banca va apela direct la o astfel de societate de recuperare a creanţelor.
Aceste companii percep penalităţi de neplată ridicate, deci datoria posesorului de credit va creşte considerabil.
Dacă aceste restanţe nu sunt achitate, se va ajunge la un proces civil şi în ultimă instanţă la executarea silită în baza unui ordin judecătoresc.
În cazul unor credite garantate, se vor executa de către bancă garanţiile depuse.
Sfatul www.FinZoom.ro pentru cei ajunşi în această situaţie este să încerce, pe cât posibil, rezolvarea acestei probleme într-o manieră amiabilă pentru toate părţile implicate, lucru ce se va dovedi benefic în primul rând consumatorului.
O soluţie o reprezintă găsirea unei bănci cu un grad de îndatorare mai ridicat, încercarea unei refinanţări a tuturor creditelor şi prelungirea perioadei de creditare, astfel încât rata pentru întregul credit restant să devină mai mică şi, deci, suportabilă pentru client.
Trebuie însă avut în vedere faptul că, pentru creditele de nevoi personale fără garanţii, sumele maxime acordate nu sunt mari (cel mult 40.000 euro la ABN AMRO pe o perioadă maximă de 8 ani) şi ar putea fi nevoie de un credit de refinanţare cu ipotecă, care se poate face pe o perioadă puţin mai mare (ceea ce ar scădea valoarea ratelor şi ar permite accesarea unei sume mai mari). În acest caz trebuie luate în calcul comisioanele de rambursare anticipată, costurile cu instituirea ipotecii şi comisioanele up-front ale noii bănci.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor