Consilierii, averile şi uitarea…

1Comentariu
ORADEA – Consilierilor judeţeni nu prea le pasă de lege. Sau poate că vreme de un an sau, în cazul unora, chiar de la începutul mandatului, averea nu li s-a schimbat deloc! Legea prevede că declaraţia de avere trebuie actualizată ori de câte ori au loc modificări în starea materială a alesului sau a funcţionarului public.

De aici tragem concluzia că majoritatea aleşilor judeţeni au stagnat în ultimul an sau în ultimii ani de-a dreptul! Altfel nu ne putem explica de ce unii nu şi-au reactualizat declaraţiile.
Pe 1 februarie a expirat termenul legal pentru expunerea publică a averilor celor votaţi de către populaţie pentru a ne reprezenta. Şefii Consiliului Judeţean şi-au publicat din timp averile pe portalul judeţului Bihor (www.cjbihor.ro). Era o chestiune de bun-simţ, deoarece era greu de crezut că preşedintele Alexandru Kiss şi cei doi vicepreşedinţi, Gavrilă Ghilea şi Ştefan Seremi, oameni cu afaceri prospere, nu au reuşit în ultimul an să-şi sporească veniturile. De altfel, declaraţia lui Kiss impresionează prin dimensiuni, fiind de departe cea mai stufoasă din rândul întregii administraţii judeţene. Din ea rezultă că în 2006 Kiss s-a îmbogăţit cu peste 1,3 milioane de euro. Vorba aia, banul la ban trage…

Leticină pentru Putere!
Dacă Executivul CJ şi-a actualizat averile, în schimb majoritatea consilierilor judeţeni sunt corigenţi la acest capitol. Din cei 35 de consilieri, 22 au rămas la averile din 2006, sau chiar din 2005! Campionii „uitării” sunt udemeriştii. Mai mult decât atât, cu excepţia lui Iuliu Borzasi, care şi-a completat ultima declaraţie la începutul lui 2006, alţi şapte consilieri judeţeni UDMR au publicate pe internet doar declaraţii de avere ce datează din cursul anului 2005. Este vorba despre Fodor Iosif (vicar general la Episcopia Romano-Catolică), Ioan Hasas, Alexandru Sarkozi, Szabo Odon, Kallai Laszlo, Kiss Emeric, Derer Ferenc. Singurul consilier UDMR care s-a încumetat să-şi reactualizeze declaraţia de avere este Miklos Ioan.
Nici pediştii nu sunt prea grăbiţi la recompletat declaraţii. Ionel Avrigeanu şi Matei Mihoc au rămas la nivelul anului 2005, în timp ce, de exemplu, rectorul Universităţii Agora, Mişu-Jan Manolescu, nu şi-a mai modificat averea de un an. Probabil că nu avea nimic de declarat în plus sau în minus… În situaţia lui Manolescu mai sunt Daniel Avrămuţ şi Iosif Dulău.

Amnezie şi în Opoziţie
Nici Opoziţia nu stă prea grozav. Din cei 14 consilieri PNL, PSD şi PRM, doar patru (!) apar pe internet cu declaraţiile reactualizate. Dintre liberali, Traian Bulzan, Adrian Domocoş şi Ioan Oprean (impus de PNL şef la Direcţia Ape-Crişuri) nu au mai crezut de cuviinţă să-şi revizuiască cele declarate în 2005, în timp ce în dreptul lui Vasile Drăgoi nu figurează nimic… Pesediştii nu sunt cu nimic mai breji. Fostul rector al Universităţii Oradea, Teodor Maghiar, şi Marioara Crişan, şefa Serviciului Financiar la Transilvania General Import-Export SRL, au rămas la declaraţiile de acum doi ani. În schimb, doamna decan al Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane, Floare Chipea, a făcut un efort şi la începutul anului trecut. De atunci însă, pauză… La Mirel Pustan nici urmă de vreo declaraţie de avere. Ioan Cocoş, gestionar la European Drinks, e singurul pesedist care şi-a reactualizat „foaia”. Subţire, ce-i drept… La PRM situaţia e amuzantă: declaraţia lui Vasile Gârba e confundată de către administratorii portalului judeţului Bihor cu cea a fostului consilier Ioan Mang, în timp ce Felix Cozma nu e nici mai bogat, nici mai sărac ca acum un an.

Declaraţii „albe”
Este cu totul surprinzător felul în care doi consilieri judeţeni au ales să-şi completeze declaraţiile. Vicarul romano-catolic Fodor Iosif pare că nu are mari legături cu cele lumeşti. Conform singurei sale declaraţii, cea din 2005, prelatul n-are nimic pe lume, în afară de un autoturism Volkswagen cumpărat în 1989. La rândul său, tânărul consilier PRM Felix Cozma lasă liber la mai toate capitolele declaraţiei, declarând doar un automobil…

Calin Corpas1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor