Consilierii s-au luat de CET

7Comentarii
Consilierii s-au luat de CET
Oradea – „CET-ul lucrează în pierdere, că nu sunt clienţi”, „Biomasa aproape că a distrus un cazan” sau „CET-ul nu-şi poate plăti datoriile” – afirmaţii dintre cele mai îngrijorătoare au zburat peste masa ovală din sala mare a Primăriei cu ocazia întrunirii ordinare a consilierilor locali, puşi să voteze un credit de refinanţare pentru această regie.

„O firmă mare, solvabilă, cere un credit de refinanţare, asta e problema în discuţie! Restul e frecţie la picior de lemn”, a încercat să aplaneze situaţia primarul Petru Filip.
Cererea de credit de 10 milioane lei, refinanţare pentru plata unor datorii a trezit spiritele în sala mare a Primăriei, aleşii locali pornind un adevărat tir inchizitorial la adresa conducerii CETOradea. Nici unul nu a chestionat utilitatea creditului, dar majoritatea a pus sub semnul întrebării eficacitatea actualei conduceri.

„O bară imensă”
„CET-ul nu şi-a putut plăti datoriile la celelalte credite, şi pentru asta se refinanţează, evident, în condiţii mai bune”, apreciază Marcel Tarţa. „Se lucrează în pierdere pentru că nu sunt consumatori. În aceste condiţii, de ce s-a aprobat trecerea a jumătate din oraş pe geotermal şi pe gaz?”, s-a mirat şi Florian Pantea. Nu la fel de blând a fost udemeristul Iulius Delorean.

„Aş vrea să ştiu cum a funcţionat minunata inovaţie cu biomasa pe care am votat-o noi. Ştiu că biomasa aproape că a distrus un cazan. Vreau să ne spuneţi cât aţi economisit în acest răstimp. Aţi avut aprobarea Consiliului Local să cumpăraţi camioanele alea care acum efectiv zac în curtea CET-ului?

Dacă acum s-a terminat porumbul, înseamnă că ce ne-aţi povestit în această sală cu privire la o analiză a pieţei de porumb era o poezie?! S-a dat o bară imensă cu asta”, crede consilierul.

În replică, Dragoş Gligor, director general la SC Electrocentrale Oradea SA, a afirmat că „nu s-a distrus nici un cazan” şi că, după ce nu se va mai putea arde cărbune în CET, porumbul este una dintre cele mai viabile variante pentru termoficare.

Preţul cel mai mic
Răspunzând timid interpelărilor, Dragoş Gligor le-a reamintit aleşilor că situaţia regiei li se datorează, în bună măsură, chiar lor, dat fiind că ei au stabilit preţul gigacaloriei. „Până acum am avut cel mai mic preţ la gigacalorie pentru populaţie. Dacă nu pleca Alumina şi dacă iarna era iarnă şi ne puteam vinde marfa, nu aveam acum de luat credite.

N-am făcut prostii, n-am stricat cazane, n-am aruncat banii degeaba”, s-a disculpat Dragoş. Acesta a spus că, în prezent, regia mai are cinci credite accesate, şi că anul acesta este un vârf al plăţii de rate, motiv pentru care firma e cam înghesuită din punct de vedere financiar.

Cristina Ghilea7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor