Consiliul Concurenței a amendat 37 de firme de pază

De Dan Birta
3Comentarii
FOTO: FAN
FOTO: FAN - © Bogdan Chirițoiu

După ani buni în care firmele de pază își plăteau angajații la salarii minime, mulți dintre aceștia find depistați de către ITM că muncesc “la negru”, Consiliul Concurenţei ia atitudine. Nu mai puțin de 33 de companii şi patru asociaţii din domeniul serviciilor de protecție și pază au fost sancţionate de Consiliul Concurenței cu amenzi în valoare totală de 23.422.255,99 de lei (aproximativ 5 milioane euro). Sancțiunile au fost aplicate pentru fixarea preţului minim, respectiv facilitarea fixării preţului minim pe piaţa serviciilor de pază.

“În cadrul întâlnirilor, membrii asociaţiilor s-au înţeles să stabilească un preţ minim pentru servicii de pază pe tariful orar. Companiile au pretins că înţelegerea a avut loc din cauza că unii operatori de pe această piaţă practicau un preţ mai mic chiar decât preţul rezultat având în vedere doar cheltuieliele minime legale obligatorii”, transmite autoritatea de concurență.

Evaziune și muncă “la negru”

La aplicarea sancţiunilor, Consiliul Concurenţei a ţinut cont de caracteristicile pieţei pe care a avut loc înţelegerea, piaţă caracterizată de o puternică tendinţă spre evaziune fiscală şi muncă “la negru”, precum şi de faptul că s-au efectuat demersuri pentru a semnala autorităţilor cu atribuţii în acest domeniu comportamentele posibil ilicite ale unor companii concurente.

Prin înţelegerea de a aplica un anume preţ minim pentru serviciile lor, companiile implicate nu îşi mai determină, în mod independent, politica comercială proprie pe piață, ceea ce conduce la eliminarea concurenței. ”Toate legile trebuie respectate, inclusiv legea concurenţei. Există modalități de a atinge obiectivele legitime (combaterea evaziunii, munca «la negru») fără a prejudicia clienții prin încălcarea legii concurenței, creând un cartel sau schimbând informații sensibile din punct de vedere comercial.

Pot fi calculate preţuri de referinţă, orientative, care să permită aplicarea prevederilor legii achiziţiilor publice privind preţul nejustificat de scăzut. Important este ca datele confidenţiale să fie colectate de un terţ neutru, care se va asigura ca firmele să nu aibă acces la datele concurenţilor lor, ci doar la datele agregate”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Cinci companii (Euroguard SRL, G4S Secure Solutions SRL, RPG Security Center S.R.L, Securitas Services România SRL, Aramis-Ro SRL) au recunoscut participarea la practica anticoncurenţială şi au beneficiat de reduceri ale amenzilor. Totodată, una dintre companii a beneficiat de reducerea amenzii, având o situaţie economică dificilă (incapacitate de plată).

Recomandă controale

În urma investigaţiei, autoritatea de concurenţă a făcut o serie de recomandări Inspectoratului General al Poliţei Române, ITM, ANAF, în funcţie de competenţele şi atribuţiile aferente acestora. Astfel, Consiliul Concurenţei propune ca, pentru a putea participa la licitaţii în domeniul serviciilor de securitate cu pază, companiile să prezinte declarații pe proprie răspundere din care să reiasă că: personalul și resursele relevante pentru serviciile ofertate îndeplinesc toate cerințele legale din legislația muncii; respectă reglementările fiscale și au plătit toate taxele, contribuțiile și impozitele aferente serviciilor ofertate; nu au fost sancționate în trecut.

De asemenea, autoritatea de concurenţă recomandă includerea în documentația licitației și a unei copii din registrul general de evidență a salariaților (Revisal) privind participanții la licitație, precum şi efectuarea unor controale comune ITM, Inspectoratul de Poliție si ANAF prin care să se verifice dacă personalul de la anumite locații îndeplinește toate formele legale și fiscale, precum și standardele minime impuse de specificul activității prestate.

Replica Patronatului Serviciilor de Securitate

În urma sancțiunilor aplicate de Consiliul Concurenței celor 37 de firme de pază, Patronatul Serviciilor de Securitate (PSS) a transmis un comunicat de presă prin care „consideră investigaţia Consiliului Concurenţei, atât incorectă cât şi injustă, fiind bazată pe o interpretare eronată a legislaţiei incidente în materie, coroborate cu aşa zise probe, «în susţinerea» soluţiei pronunţate”.
PSS îşi rezervă dreptul de a contesta decizia Consiliului Concurenţei, atât prin uzitarea pârghiilor procedurale din legislaţia românească, cât şi, la forurile europene.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor