Consiliul Județean Bihor ar scoate Filarmonica să cânte şi-n stradă!

Traian Bodea
Traian Bodea
Vicele Traian Bodea le cere artiştilor să cânte şi „pe centru” pentru a-şi justifica salariile bune.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Traian Bodea, ar scoate Filarmonica de Stat în stradă. La propriu. Bodea (ALDE) vrea ca artiştii din orchestra simfonică şi din corul Filarmonicii să cânte în stradă „pentru bihoreni şi pentru orădeni”.

Traian Bodea consideră că, prin activitatea lor, aceştia nu îşi merită salariile! Prin urmare, trebuie să muncească mai mult, susţine vicepreşedintele CJ Bihor. Consiliul Judeţean Bihor este autoritatea tutelară a Filarmonicii conduse de Todor Albert (UDMR).

Salarii bune la Filarmonică

„Mi-aş dori să-i văd pe centru, cântând pentru orădeni şi pentru bihoreni. Avem 113 de persoane angajate la Filarmonică, din care 70 de instrumentişti. Dorim o activitate mult mai bună în ceea ce înseamnă apropierea lor de orădeni şi bihoreni”, afirmă Bodea, adăugând că la Viena se cântă muzică clasică pe stradă.

Vicele de la Judeţ crede că, prin activitatea lor de până acum, artiştii nu-şi merită salariile şi argumentează cu salariile nete ce urcă de la 3.000 de lei, la Filarmonică, depăşind 6.500 lei brut pentru un şef. Iar, în cazul directorului Todor, salariul este mult mai mare. „Aş vrea concerte la Salonta, Beiuş, Aleşd, Marghita. Ca să nu dăm salarii degeaba”, plusează Bodea, care vrea muzică clasică şi în restul judeţului.

La ceas de seară

În Oradea, Traian Bodea ar vrea să vadă muzică clasică stradală şi la ceas de seară. „Să îi facem cât mai vizibili şi mai aproape de orădeni. Mi-ar plăcea să văd cântându-se muzică clasică în mai multe locuri. Li se poate face programul astfel încât şi după-masa, la orele 18 – 19, să îi vedem în spaţiul urban, ca să îşi motiveze activitatea. Oradea poate să aibă o infrastructură dezvoltată, dar este nevoie să o susţinem cu evenimente. Am constatat că avem un vid, o lipsă de evenimente. Avem aceste instituţii bugetate. Le avem şi ne-am dori să fie mai eficiente, având în vedere că cheltuim o căruţă de bani”, detaliază vicepreşedintele CJ Bihor.

todor-albert

Bodea afirmă că va discuta cu directorul Todor şi va solicita o dare de seamă a activităţii Filarmonicii. „Din informaţiile pe care le am, ei nu sunt 100% eficienţi, deşi primesc salariu lunar. Sunt încadraţi cu 8 ore pe zi, dar nu ştiu la câte evenimente au participat. Însă de luni până vineri îşi primesc salariul de la Filarmonica de Stat.

Vreau ca în perioada viitoare să facem un plan de eficientizare”, spune Bodea. Mai mult, vicele de la Consiliu ştie că „unii dintre ei (dintre artişti – n.red.) nici nu se prezintă la locul de muncă. Nu putem lucra aşa ineficient. Fiecare persoană, dacă are un contract de muncă, să şi-l onoreze. Cred că li se potriveşte să cânte şi în spaţiul public, nu doar în anumite spaţii amenajate pentru concerte”, declară Bodea, argumentând că i se pare „cam seacă” viaţa de zi cu zi a orădenilor, motiv pentru care „e normal să vrem să o îmbunătăţim”.

„Cu mine nu s-a discutat”

Contactat de redactorul JB&BIHON, directorul Filarmonicii s-a declarat blocat de ieşirea lui Bodea. „Cu mine nu s-a discutat. Ar trebui să stăm jos, să vedem. Ce crede dânsul să ieşim, cum şi în ce mod. Ca să mobilizezi 70 de oameni, îţi trebuie infrastructură. Noi nu suntem lăutari. Să vedem ce fel de programe se doreşte să prezentăm. Un om care nu a fost niciodată la un concert, nu îşi dă seama ce infrastructură şi pregătire îţi trebuie. O să discutăm şi voi ridica problema. Unde, în ce locaţie se doreşte?”, reacţionează Todor.

Acesta afirmă că nu se pot face comparaţii între o orchestră simfonică, precum cea a Filarmonicii şi muzicienii de stradă, „care pun jos o pălărie şi fac muzică ambientală”. Todor crede că ar putea fi organizate concerte ale Filarmonicii în aer liber, după terminarea stagiunii.

Prin august, propune Todor, care iese la pensie în luna iunie. Altfel, directorul Filarmonicii, fost primar de Salonta şi fost suprefect, se arată neplăcut surprins când află că Filarmonica „nu este destul de vizibilă”, aducând contraexemple – de la marketingul instituţiilor până la participările la evenimentele din oraş, precum European Music Open – ce va avea loc în luna iunie.

Altfel, Todor avertizează că Filarmonica nu poate concerta în Aleşd, Săcueni sau Valea lui Mihai, deoarece acolo nu există spaţii care să corespundă.20Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor