Conştientizarea autismului poartă culoarea albastră

De Alexandru Guiaș
A predominat culoarea albastră
A predominat culoarea albastră
O seară în albastru plină de voie bună şi distracţie.

În fiecare an în data de 2 aprilie, în întreaga lume se defsăşoară manifestări cu prilejul „Zilei Mondiale de Conștientizare a Autismului”, menite să atragă atenția asupra acestei afecțiuni. Astfel, alături de mai multe oraşe de la noi din ţară, Oradea, prin Asociaţia SOS Autism Bihor a ţinut să marcheze momentul prin organizarea unei seri caritabile – „Împreună pentru autism”. Evenimentul a avut ca scop strângerea de fonduri pentru continuarea terapiilor, a activităților și a proiectelor aflate în derulare. Seara caritabilă a avut loc sâmbătă, 2 aprilie la restaurantul Coloseum, care cu acest prilej a fost iluminat în albastru, iar cele 240 de persoane prezente la eveniment au participat şi la lansare de baloane albastre în cinstea celor suferinzi de autism. Printre invitaţi s-au numărat reprezentanţii mai multor instituţii din Oradea, parteneri ai Asociaţiei, colaboratori şi părinţi ai copiiilor suferinzi de autism.

Albastru şi distracţie…

Momentele artistice, divertismentul, tombola, licitația, muzica și dansul au predominat seara caritabilă. Invitații speciali au fost Lupu și Cornelia Rednic, cărora li s+au alăturat Sânziana Toader, Mihai Lipai, Dana Ionela Jurjuț, Trupa „Show Dance Cool Style”, Radu Moș, Sergiu Nica, Bianka Balint, Alex Sferlea, Emanuel Ionuț Gheți. Moderatorul serii fiind Mihai Dacin, iar partea muzicală a fost întreținută de DJ Șerban Monenciu.

Cei prezenţi la eveniment au licitat pentru un tricou al echipei de fotbal FC Utrecht (Olanda) cu semnătura cunoscutului fost fotbalist orădean, Mihai Neşu, precum şi un tricou cu autograful îndrăgitului cântăreţ de muzică pop şi dance Smiley. Trei mingi, din trei sporturi diferite au fost şi ele scoase la licitaţie. O minge de fotbal cu semnăturile tuturor jucătorilor de fotbal de la echipa italiană Inter Milano, o minge de polo cu autografele jucătorilor de la echipa de polo CSM Digi Oradea şi una de baschet cu semnăturile baschetbaliştilor de la CSM Oradea. Au mai fost scoase la licitaţie tablouri şi icoane, coliere din pietre semipreţioase confecţionate de mâna unor mămici a căror copiii sunt membri ai Asociaţiei SOS Autism, o rochie, şi o vestă ţărănească de port popular veche de zeci de ani, cusută manual.

… albastru în toată lumea

Organizațiile internaționale care luptă pentru drepturile persoanelor cu autism, au ales albastrul, culoarea care să atragă atenția asupra autismului, iar acțiuni „Luminează în albastru” – „Light it up blue”, au avut loc simultan în toată lumea, în seara de 2 aprilie. De exemplu „Empire State Building” din New York și „Turnul Toronto” din Canada sunt două dintre cele mai importante clădiri incluse în manifestări. În țară, ONG-urile care activează în domeniu au aprins culoarea albastră a autismului pe clădiri importante din București, Timișoara, Iași, Cluj și au întreprins manifestări de conștientizare a autismului. Fondurile strânse în urma serii caritabile vor fi folosite pentru continuarea proiectelor Asociației SOS Autism Bihor, centrul de zi pentru adulți cu autism, psihointervenție terapeutică, kinetoterapie și ateliere de creație pentru copii.



0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !