Construiesc pe bandă rulantă

5Comentarii
Construiesc pe bandă rulantă
Sanmartin/Felix – Sute de imobile au fost ridicate în ultimii doi ani în zona Sanmartin. Majoritatea sunt case de locuit, însă tot mai multe pensiuni îşi fac loc în peisaj.

Pe ordinea de zi a Consiliului Local din Sânmartin se regăsesc, lunar, de la trei-patru până la zeci de cereri de autorizaţii de construcţie.

Pensiuni şi vile
Băile, pădurea şi liniştea din jurul staţiunilor 1 Mai şi Felix au atras în ultimii ani tot mai mulţi bihoreni care au decis să-şi construiască case în zonă. De la ieşirea din Oradea şi până dincolo de Baile Felixse pot vedea atât case proaspăt construite, cât şi multe aflate în lucru.

Case se ridică îndeosebi în zona Sânmartin, în timp ce în staţiuni se ridică mai mult pensiuni. Însă în Băile Felix cu greu mai poate fi găsit teren, întrucât cam tot ce a fost disponibil în zonele cu vad ale staţiunii s-a vândut. Doar pe marginea drumului Sânmartin – Felix mai pot fi citite câteva anunţuri cu „vând teren”.
Primarul Sânmartinului, Lucian Popuş, a precizat că în 2006 au fost eliberate 450 de autorizaţii de construcţie, iar anul acesta peste o sută. „Majoritatea autorizaţiilor sunt pentru case.

Anul trecut am dat 25 pentru pensiuni, iar anul acesta cinci. Au fost şi cereri pentru hoteluri, însă mai puţine”, a declarat edilul.
Majoritatea pensiunilor sunt ridicate în comună cu fonduri SAPARD, ceea ce înseamnă o investiţie de cel puţin 200.000 de euro.

Preţuri mari, terenuri puţine
Preţurile terenurilor din zona Sânmartin ajung şi la 100 euro/metru pătrat. Într-o zonă în afara comunei se mai găsesc terenuri la 45 euro/metru pătrat, însă doar suprafeţe mai mari de peste 1.000 metri pătraţi.

În schimb în interiorul comunei, nu foarte aproape de centru, undeva la ieşirea din Felix spre Cordău, suprafeţe de 2.000-2.500 de metri pătraţi se vând la 60 de euro. Potrivit unui agent imobiliar din Oradea, în staţiune se găsesc foarte greu terenuri.

„Primim foarte, foarte rar oferte din Băile Felix. În 1 Mai nici nu avem în acest moment. Şi atunci când primim, de regulă sunt suprafeţe mai mari şi spre periferia staţiunii”, a declarat un agent orădean.

Magistrală nouă de apă
Dată fiind dezvoltarea intensivă, magistrala de alimentare cu apă face cu greu faţă. Însă se preconizează înlocuirea sistemului de alimentare cu apă, mai ales că regia locală urmează a fi preluată de Compania de Apă din Oradea ca urmare a absorbţiei unor datorii mai vechi.

Bogăţie naturală
Comuna Sânmartin este cunoscută ca fiind cea mai bogată din judeţ. În componenţa comunei intră şi staţiunile balneare Băile Felix şi Băile 1 Mai. Cele două staţiuni sunt cunoscute pentru apele geotermale despre care se spune că fac minuni în tratatea unor boli.

Cunoscute încă din anul 1000, când sunt descoperite de călugărul Felix, băile din Bihor sunt faimoase şi pentru rezervaţia de nuferi de Nil, varietate unică în Europa, relicvă a erei terţiare, sau pentru cel mai vechi ştrand cu valuri din ţară.

Anghel Georgiana5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor