Construiesc un centru social la Râpa

Râpa – Judeţul Bihor va avea un nou Centru de Recuperare şi Reabilitare pentru Persoane cu Handicap, în localitatea Râpa. Proiectul a fost elaborat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), valoarea totală a acestuia fiind de 525.000 euro, din care 90% finanţaţi prin Phare şi 10% provenind de la Consiliul Judeţean.

Lucrările au demarat în acest an, la 1 martie, termenul de finalizare fiind 31 iulie. „În momentul de faţă, acoperişul clădirii este aproape de finalizare, iar în interior s-au început lucrările de tencuială.

Constructorul ne-a asigurat că lucrările vor fi gata la termen”, susţine Dumitru Frese, consilier judeţean. Centrul de la Râpa este a şasea instituţie de acest gen în judeţul Bihor şi va caza 36 de persoane cu grad avansat de handicap. Contribuţia personală a beneficiarilor este de 170 RON, sumă stabilită prin lege.

 

Imediat după terminarea lucrărilor, centrul va deveni funcţional. „O cerinţă care ni s-a impus înainte de începerea programului a fost asigurarea personalului calificat. Am reuşit să îndeplinim această cerinţă şi acum avem 30 de angajaţi dintre care opt sunt specialişti”, precizează Koncsek Vandai Zita, directoarea DGASPC.

Coordonatoarea proiectului, Adina Tămaş, estimează că viitorii beneficiari sunt persoane de 55 – 60 de ani, având în majoritate posibilitatea de a-şi achita contribuţia din pensie.

„Scopul principal este scăderea numărului de persoane cu dizabilităţi aflate în instituţiile rezidenţiale de tip vechi prin restructurarea acestora. Implementarea proiectului va avea ca rezultat restructurarea vechiului Centru de Îngrijire şi Asistenţă Ciutelec”, explică reprezentanţii DGASPC.

 

În timp ce în judeţul Bihor trăiesc în jur de 19000 de persoane cu certificat de încadrare cu grad de handicap, necesitatea acestor centre este evidentă. „Toate centrele sociale au cereri puse pe lista de aşteptare”, susţine şefa DGASPC.

Pe viitor, DGASPC îşi propune să construiască şi un cămin pentru persoane vârstnice, în aceeaşi locaţie.

Monica Mateiu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase