Consultaţii ad-hoc

ORADEA – Povestea caravanelor ce oferă consultaţii oftalmologice la locul de muncă nu este o noutate. Fenomenul a apărut şi anul trecut în mai multe locuri din judeţul Bihor. Firme suspecte oferă consultaţii gratuite, prescriind apoi ochelari de vedere la preţuri piperate.

Puşi în faţa acestui fenomen, medicii specialişti oftalmologi se revoltă, dat fiind faptul că orice act medical, conform legislaţiei în vigoare trebuie să se desfăşoare în mod obligatoriu în spaţii special amenajate. „Potrivit Ordonanţei Guvernului 124/1998 privind organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale dar şi conform Ordonanţei 527/1999 privind stabilirea activităţilor conexe servicii medicale, unde optometria şi optica se supun legii cabinetelor medicale, orice serviciu medical se desfăşoară în spaţii amenajate, cu profil medical”, susţine dr. Cornelia Jelic, medic primar oftalmolog, care a sesizat încă de anul trecut autorităţile abilitate să ia o măsură în pedepsirea acestor firme fantomă.

„Am fost ameninţată de către reprezetanţii firmei să-mi văd de treabă pentru că ei au relaţii sus puse. Eu nu sunt împotriva faptului că ei făceau măsurători, dar să se supună legii. Acvtivitatea medicală se face în ambulatoriu, nu ambulant”, afirmă dr. Jelic.

 

Au reapărut în instituţii de stat

Dacă dr. Cornelia Jelic a sesizat existenţa acestor caravane în unele şcoli din Aleşd, dr. Liana Spineanu, şef al secţiei de Oftalmologie din cadrul Staţionarului II susţine că aceştia au apărut în ultimele luni şi pe la instituţii de stat din Oradea. „Am auzit că au fost pe la Primărie, Casa Judeţeană de Pensii. Susţin că oferă consultaţii gratuite, însă unei persoane i s-a cerut pentru ochelari în jur de 12 milioane de lei vechi”, afirmă dr. Spineanu.

„Optometriştii pot prescrie ochelarii simpli dar nu fie unde. Am auzit că şi în Tinca un astfel de optometrist oferă consultaţii şi prin cârciumi”, adaugă dr. Spineanu. „Orice persoană care se lasă ademenită de către astfel de firme o face pe răspunderea sa. Se ştie că orice consult medical se practică în cabinete medicale”, precizează dr. Corina Fonoage, şef Serviciu Inspecţia Sanitară de Stat Bihor.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase