Consultaţii gratuite pentru bolile… cărţilor

Consultaţii gratuite pentru bolile… cărţilor
ORADEA – Pe lângă serviciile obişnuite oferite iubitorilor de lectură, cele de închiriere de carte, sală de lectură, acces la documente etc., Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” propune şi un alt gen de servicii, până acum inaccesibile bibliofililor orădeni.

Ultima noutate în materie o constituie serviciile de consultanţă gratuite oferite deţinătorilor de carte veche, documente şi bunuri culturale scrise prin intermediul specialiştilor laboratorului de conservare care se găseşte acum în noul sediu din str. Armatei Române, nr. 1A (cu intrarea dinspre Parcul Bălcescu). Potrivit specialistului care lucrează la acest departament, Vasile Deac, conducerea Bibliotecii Judeţene s-a gândit să vină în ajutorul posesorilor de valori de acest gen.

Doar conservare

„Este o consultanţă doar din punct de vedere tehnic. Noi putem să constatăm în urma unei expertize gratuite dacă este nevoie de o intervenţie în regim de urgenţă pentru conservarea documentului şi chiar putem să facem o asemenea intervenţie odată ce am determinat dacă este vorba despre un factor fizic, chimic sau biologic de distrugere”, spune Vasile Deac. Tot el afirmă că la Laboratorul de conservare se fac doar intervenţii de conservare, nu şi de restaurare a respectivelor bunuri culturale. Faptul că Vasile Deac este acreditat de Ministerul Culturii pentru acest gen de intervenţii, inclusiv la documente care aparţin patrimoniului cultural naţional, este încă o garanţie a calităţii acestor servicii.

Se reiau acţiunile

„Noi am făcut adrese către bibliotecile şcolare şi toate instituţiile care au fond de carte sau lucrează cu documente şi le-am propus un contract de colaborare pentru decontaminarea lor”, spune directorul Traian Ştef, care reaminteşte că Biblioteca Judeţeană este singura instituţie autorizată pentru acest gen de intervenţii.

În altă ordine de idei, în următoarea perioadă sunt prevăzute câteva programe, printre care şi reluarea tradiţionalelor Întâlniri ale Bibliotecii Judeţene, dar şi o conferinţă cu invitaţi de marcă, acţiuni care au rolul de consacra noul sediu al instituţiei ca un nucleu al activităţilor culturale bihorene.

Valentin Buda0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase