Consumatori mai bine informaţi

ORADEA - Secretarul de stat Dan Vlaicu preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), prezent ieri la Oradea, s-a declarat foarte mulţumit de activitatea OPC Bihor. Transpunerea directivelor Uniunii Europene este unul din motivele pentru care şeful ANPC a poposit la noi în judeţ.

De asemenea, a fost analizat şi modul de aplicare a Legii 449/2003 privind vânzarea şi garanţia produselor, ştiută fiind nemulţumirea consumatorilor plimbaţi între magazine şi service.

„Dacă până acum cele mai numeroase reclamaţii veneau din sectorul alimentar, acum au apărut mai multe sesizări din domeniul serviciilor”, a precizat şeful ANPC.

 

Educare

Dan Vlaicu crede că un consumator trebuie să-şi cunoască drepturile şi să fie atent pe ce dă banii. De aceea, ANPC pune un accent deosebit pe educarea consumatorilor. „În septembrie vom demara un program de educare financiar – bancară a consumatorilor”, a subliniat şeful ANPC. Includerea în programa şcolară a unui curs de educaţie financiar-bancară este un alt deziderat al protectorilor consumatorilor. O atenţie deosebită vor acorda inspectorii, ca şi până acum, caselor de schimb valutar. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor avertizează părinţii în legătură cu riscurile la care sunt expuşi copii în spaţiul virtual. „Internet sigur” este un proiect susţinut de ANPC prin care se doreşte creşterea gradului de informare în legătură cu ceea ce presupune siguranţa folosirii internetului. Copii sunt primii care pot întâmpina probleme prin divulgarea datelor personale, prin comunicarea cu persoane rău intenţionate sau prin participarea la concursuri capcană. De asemenea, reclamaţii frecvente sunt primite şi în ceea ce priveşte mail-urile felicitare prin care consumatorii sunt anunţaţi că sunt câştigătorii unor premii în bani sau obiecte. Singura condiţie de a intra în posesia lor este de a plăti o taxă, dar deşi pătesc taxa nu primesc cadoul promis.

Simona Albinaru0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !