Contestarea taxei de poluare

Contestarea taxei de poluare
ORADEA - Taxa de poluare poate fi contestată. Potrivit OUG 50/2008 pentru instituirea taxei de poluare pentru autovehicule, suma reprezentând taxa poate fi contestată de către contribuabil, dacă se face dovada că autovehiculul s-a depreciat într-o măsură mai mare decât cea indicată de grila fixată de ordonanţă.

În caz de contestare, la cererea contribuabilului şi cu indicarea de către acesta a elementelor contestate, RAR calculează coeficientul deprecierii totale (D), pe baza metodologiei cuprinse în HG 686/2008. „Calcului coeficientului de depreciere se aplică numai pentru autovehicule rulate aflate înaintea primei înmatriculări în România”, se precizează într-un comunicat al Prefecturii Bihor

 

Modul de lucru

 

Solicitantul se va programa la RAR Bihor, on line: www.rarom.ro sau telefonic: 0259/430.063 de luni până joi între orele 8:00 – 16:00 şi vineri între orele 8:00 – 13:00, solicitând activitatea „Determinarea coeficientului de depreciere”. La prezentarea la RAR, calculului coeficientului de depreciere (D) va preciza în cererea de activitate pe care o completează care dintre elementele ce intră în calcul (d1, d2, d3) sunt contestate, cu precizarea că elementului care nu a fost contestat, i se atribuie automat valoarea 1.

Tariful pentru determinarea coeficientului de depreciere este de 243,20 de lei pentru autovehiculele cu masa maximă tehnic admisibilă mai mică sau egală cu 3.500 kg şi de 299 de lei pentru autovehiculele cu masa maximă tehnic admisibilă mai mare de 3.500 kg.

Autovehiculul – a cărui stare tehnică trebuie să fi fost deja atestată, ca şi condiţie prealabilă eliminatorie – se supune identificării şi verificărilor necesare stabilirii valorilor elementelor contestate prin completarea formularului de lucru „Nota de calcul depreciere”.

Astfel, pentru d1 se calculează diferenţa dintre data primei înmatriculări şi anul de fabricaţie înscris sau care urmează să fie înscris  în CIV de către RAR, diferenţa fiind valoarea d1.

Elementul d2 este produsul coeficienţilor standard, aleşi după evaluarea stării exterioare şi interioare ale autovehiculului, ţinând cont de starea caroseriei, revopsirea acesteia, starea tapiţeriei, starea componentelor de bord.

Pentru elementul d3 se face produsul coeficienţilor rezultaţi în funcţie de nivelul de dotare al autovehiculului: aer condiţionat, ABS şi airbag.

„Rezultatul verificărilor se concretizează prin eliberarea formularului «Rezultat calcul depreciere», care se înmânează solicitantului”, se spune în comunicatul Prefecturii Bihor.

 

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !