Contra gripei aviare, doar în Arad

Contra gripei aviare, doar în Arad
În vama Borş nu s-a considerat necesară declararea carantinei din cauza pericolului apariţiei gripei aviare. În vămile Nădlac şi Vărşand se dezinfectează camioanele care intră sau ies din ţară.

Însă autorităţile sanitare-veterinare din judeţul Arad au instituit deja măsuri speciale de dezinfecţie a camioanelor care intră sau ies din ţară prin vămile Nădlac şi Vărşand, îndeosebi a celor care vin din Federaţia Rusă. Un punct sanitar-veterinar pentru dezinfecţie ar putea fi instalat şi în vama Turnu.

Autorităţile române au luat măsuri de prevenire a gripei aviare după apariţia mai multor focare în Asia şi Rusia.

În România, zona cu risc ridicat este Delta Dunării. Dealtfel, ministrul Agriculturii, Gheroghe Flutur anunţa recent că populaţia din Deltă va fi vaccinată contra gripei aviare începând cu 1 octombrie.

Transmisă între păsări, Gripa aviară nu are efect asupra oamenilor. Însă virusul poate trece de la păsări la animale, în această fază devenind vulnerabili şi oamenii.  Dintre animale, îndeosebi porcul şi calul pot contacta infecţia şi o pot retransmite păsărilor, sau, arareori, omului.

Deoarece maladia are un grad mare de contagiozitate, ea se încadrează în categoria  bolilor care necesită o monitorizare şi o intervenţie rapidă pentru reducerea numărului de îmbolnăviri.

Cristian Horgos