Contrabanda cu ţigări, peste media ultimilor patru ani

Contrabanda cu ţigări, peste media ultimilor patru ani
Contrabanda continuă să se situeze peste media ultimilor patru ani, de 14,7%.


„În septembrie 2015, comerțul ilegal cu țigarete a înregistrat cea mai mare creștere în regiunea de nord-vest: plus 14,6 p.p., până la 24,9%, comparativ cu luna iulie. Ponderea produselor provenite din Moldova (19,9%) și Serbia (3,3%) este relativ constantă în septembrie, iar Ucraina se află în scădere (minus 4,8 p.p., până la 5,1%)”, a declarat Marian Marcu, directorul Companiei de Cercetare, Novel Research.

Statul ce face?

„JTI va continua să sprijine campaniile regionale anti-contrabandă derulate de autorități, inclusiv în județele de graniță din nord-vest unde se înregistrează cea mai mare creștere a comerțului ilegal. Acțiunile de acest tip au, însă, rezultate exclusiv în perioadele și în regiunile în care se desfășoară. Așadar, este nevoie de o Strategie Națională de combatere a contrabandei, cerută public de autoritățile de aplicare a legii, precum și de Consiliul Concurenței. Dat fiind că, recent, a fost emisă o Hotărâre de Guvern care conferă Ministerului Sănătății rolul de coordonator al unui Comitet interministerial pentru controlul tutunului, comitet care are inclusiv atribuții de identificare a măsurilor pentru reducerea contrabandei și contrafacerii produselor din tutun, instituția în cauză ar trebui să se implice în inițierea Strategiei. Lucru foarte puțin probabil, dacă ținem cont că, în ciuda cererilor repetate și argumentate ale industriei, Ministerul Sănătății întârzie chiar și transpunerea în legislația națională a Directivei revizuite a tutunului, în condițiile în care 20 mai 2016 este data de la care industria trebuie să-și conformeze producția conform noilor cerințe”, a declarat Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova și Bulgaria.

Atingere securităţii naţionale

Adrian Popa, director Corporate & Regulatory Affairs, BAT România consideră că .„ușoara scădere a nivelului contrabandei cu țigarete este un efect direct al noii Strategii Naționale de Apărare a României, document aprobat de către Parlamentul României și care încadrează traficul transfrontalier de bunuri, inclusiv produse din tutun, în categoria Riscuri la adresa securității naționale. Este primul document care încadrează traficul de bunuri, de orice natură, în zona criminalității. Dincolo de pierderile anualizate aduse bugetului de stat, care însumează la actualul nivel al contrabandei aproximativ 500 de milioane de euro, comerțul ilegal aduce atingere securității naționale, știut fiind că rețelele de infractori dau dovadă de flexibilitate și în ceea ce privește rutele alese, dar și a bunurilor traficate. În cel mai recent raport făcut public, Serviciul Român de Informații (SRI) menționează printre amenințările la adresa securității naționale, dificultățile economice, generate și de economia subterană”.

Cele mai traficate

„Țigaretele sunt cele mai traficate produse accizabile. Activitatea este profitabilă pentru infractori, din cauza ponderii de 80% pe care taxele o au în prețul unui pachet de țigarete. În plus, produsul se pretează la modalități de transport dintre cele mai diverse, de la rezervoare de carburant, până la lipirea pe corp, ascunderea în încălțăminte sau în lenjerie. În vederea stopării fenomenului, în punctele vamale lucrătorii noștri au la dispoziție scannere performante, precum și câini special antrenați pentru depistarea țigaretelor ilegale. În cel de-al treilea trimestru al anului, structurile de la nivel central, regional și local ale Directiei Generale a Vămilor au confiscat circa 3 milioane de țigarete, precum și mijloace de transport”, a declarat Claudiu Ardeleanu, director general la Direcția Generală a Vămilor.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !