Contrabanda de ţigări, în creştere

Contrabanda de ţigări, în creştere
Piața neagră a țigaretelor continuă să crească: 17,8%, în ianuarie 2016, față de 17,5% în noiembrie 2015, conform ultimelor date ale companiei de cercetare Novel Research.


„Regiunile nord-vest și vest dețin cote importante, deși se află pe un trend descendent (28,3%, respectiv 26,7%). Din punct de vedere al provenienței, ponderea produselor cu timbru de Ucraina continuă să crească în ritm accelerat, cu 5,5 p.p., până la 22,5%”, a declarat Marian Marcu, Directorul Companiei de Cercetare Novel Research.

„După aproape doi ani de la publicarea Directivei în Jurnalul Oficial al UE, Guvernul a aprobat recent un text care prevede că legea ar urma să intre în vigoare pe 20 mai 2016 și, începând cu aceeași dată, fabricile de țigarete ar trebui să producă deja potrivit prevederilor Proiectului. Până atunci însă, au rămas mai puțin de trei luni, timp în care Parlamentul ar trebui să adopte legea, iar noi să comandăm furnizorilor globali alte ambalaje și să investim în modificarea liniilor de producție fără nicio garanție asupra formei finale a legii și a normelor ei de aplicare. Propunerea de a include în proiect o perioadă de tranziție pentru producție nu a fost luată în considerare de Executiv, care a exclus companiile de tutun din procesul normal de consultare, dialog și transparență decizională, bazându-se doar pe părerile așa-zișilor experți”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova și Bulgaria.

Percheziţii cu arestări

„În ciuda condițiilor dificile de iarnă, autoritățile au depus eforturi susținute și în această perioadă: au fost descoperite fabrici ilegale, s-au confiscat cantități importante de țigarete de contrabandă, au fost făcute arestări și percheziții. Reiterăm că este absolut necesară o abordare cât se poate de serioasă a fenomenului, în cadrul unei Strategii Naționale de combatere a comerțului ilegal cu țigarete, care să prevadă măsuri concrete pentru următorii ani”, a declarat Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs, BAT Romania.

„În primele două luni ale anului, s-au confiscat peste 700.000 bucăți țigarete”, a declarat Claudiu Ardeleanu, Director General, Direcția Generală a Vămilor.

Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după sectorul petrolier. În 2015, companiile de tutun au virat la buget circa 3 miliarde de euro, însemnând accize, TVA, taxe și contribuții. Suma reprezintă aproape 2% din PIB, sau echivalentul a 12,5% din totalul veniturilor bugetare.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !