Contrabandă în flăcări

3Comentarii
Contrabandă în flăcări
ROŞIORI – Iată şi un eveniment din ciclul „Nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită”. Iritat că şi-a consumat stingătorul cu spumă pentru stingerea unui foc la o maşină cu numere de Ungaria burduşită cu ţigări ilicite, un şofer ne-a trimis prin e-amil câteva poze plus explicaţiile de rigoare.

„Azi, sâmbătă, 21 aprilie, în jurul orei 11.50, deplasându-mă spre Oradea am observat la ieşirea din Roşiori spre Tămăşeu, în dreptul staţiei PETROM un autoturism cu numere de Ungaria care ardea şi flăcările erau destul de mari. Am oprit eu şi mai mulţi şoferi, am venit toţi cu stingătoarele, am stins şi când ne-am uitat mai bine am văzut pachete de ţigări îndosite în compartimentul motorului care au luat foc. Şoferii iritaţi că s-au alarmat şi şi-au golit stingătoarele auscăpat câte o înjurătură printre dinţi şi au plecat. Eu am apucat să fac câteva fotografii. Nu ştiu ce s-a întamplat mai apoi, dacă pompierii sau poliţia a fost anunţată. Cert este că la întoarcere maşinile nu mai erau, şi era linişte.”, ne precizează martorul ocular D.B.

Evident că şoferul maghiar nu au avut niciuninteres să anunţe autorităţile române.

Astfel, la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” nu s-a înregistrat sâmbătă nicio alarmare în acest sens.

Iar operativitatea cu care a fost oferit ajutorul a făcut ca incidentul să scape neobservat şi de patrulele auto ale Poliţiei de Frontieră care acţionează prin sondaj pe respectiva comuncaţie.

În acest context, putem nota că preţul scăzut al ţigărilor din Ucraina a generat un adevărat fenomen de comerţ ilicit cu ţigări trecute peste graniţă cu eludarea plăţii accizelor. Iată şi câteva cazuri depistate săptămîna trecută de autorităţi.

Frontieriştii din Valea lui Mihai au acţionat joi la finele săptămânii trecute pe raza de competenţă. Astfel a fost reperat în gara din Şimian localnicul Marton P. (39 ani), care avea în bagaje 25 de cartuşe de ţigări ucrainiene, fără acte de provenienţă. Bărbatul a recunoscut că luase ţigările „Ronson” din Satu Mare şi că urma să le comercializeze ilegal. Ţigările în valoare de 1.000 lei au fost confiscate iar „descurcăreţul” a fost amendat cu 25 de lei.

Frontieriştii şi vameşii din Halmeu au confiscat, miercuri, 27 cartuşe de ţigări pe care ucraineanul Yuri H. (21 ani) le pitise sub bancheta maşinii cu care voia să intre în România. Ţigările, în valoare de 1.000 lei, au fost confiscate, iar tânărul a fost amendat cu 3.000 lei pentru tentativa de eludare a taxelor vamale.

Prin aceeaşi metodă, dar cu un Mercedes, a încercat să intre în ţară, tot prin Halmeu, şi ucraineanul K.Y. (25 ani), de la care s-au confiscat 70 cartuşe de ţigări în valoare de 2.450 lei. Amenda a fost pe măsură, adică 8.000 lei.

De asemenea, frontieriştii din Petea au confiscat, de la patru cetăţeni maghiari, 48 cartuşe de ţigări de diferite mărci, în valoare totală de 1.500 lei.

O patrulă auto de frontieră a mai interceptat autoturismul unei sătmărence care transporta 40 cartuşe de LM, fără acte de provenienţă. „Şoferiţa a fost sancţionată contravenţional cu 15 lei, iar ţigările au fost ridicate în vederea confiscării”, a declarat subcomisarul Mircea Chiorean, purtătorul de cuvânt al DPF Oradea.

Cristian Horgos3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor