Contrabandişti scoşi din „afaceri”

După trei ani de cercetări internaţionale, membrii unei reţele de contrabandă cu ţigări, care acţionau în Iugoslavia, România, Austria şi Ungaria, au fost trimişi în judecată.

Membrii respectivei grupări sunt suspectaţi că au prejudiciat Statul Român cu peste 650.000 lei, prin contrabandă cu ţigări care erau cumpărate din străinătate şi păstrate în depozite clandestine. Ofiţerii B.C.C.O. Oradea au cooperat cu autorităţile judiciare din Austria şi Ungaria. Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţi Organizate Oradea – Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor, sub directa coordonare a procurorilor din cadrul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Oradea, cu sprijinul S.R.I. – Secţia Bihor au finalizat cercetările privind un grup infracţional de crimă organizată.

Grup infracţional bine organizat

Membrii grupării sunt cercetaţi pentru comiterea infracţiunilor de iniţierea, constituirea şi aderarea la un grup infracţional specializat în contrabandă cu ţigări şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Gruparea era compusă din şapte persoane, patru din judeţul Bihor, respectiv P.R. (38 ani), D.D. (34 ani), B.G. (49 ani) şi T.R. (40 ani), doi din judeţul Timiş, M.I. (38 ani), B.I. (45 ani) şi C.C. (36 ani), din judeţul Arad. În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că liderul grupării era P.R., iar activitatea de contrabandă cu ţigări desfăşurată pe parcursul anului 2006, reprezintă, în fapt, o continuare a infracţiunilor de contrabandă cu ţigări comise în perioada 2002-2004, pentru care bihoreanul a fost trimis în judecată la propunerea D.I.I.C.O.T. Serviciul Teritorial Oradea în perioada menţionată. Bărbatul este acuzat că a conceput, finanţat şi pus în aplicare, prin intermediul celorlalţi membri ai grupării, activităţile legate de achiziţionarea ţigărilor de contrabandă, depozitarea şi transportul acestora până în Ungaria, precum şi preluarea şi distribuirea ţigărilor în Italia şi Austria. După achiziţionarea ţigărilor din Iugoslavia, acestea erau păstrate în depozite clandestine pe raza municipiilor Timişoara şi Arad. Ulterior, ţigările erau ascunse printre marfa transportată cu diverse autocamioane şi scoase din ţară prin vămile bihorene şi nu numai.

Cooperare cu rezultate

Pentru documentarea întregii activităţii infracţionale a grupării, poliţiştii B.C.C.O. Oradea au cooperat cu autorităţile judiciare din Austria şi Ungaria, care, în cursul lunii noiembrie 2006 au efectuat o captură de 18.684 de cartuşe de ţigări netimbrate, în timp ce acestea erau descărcate într-un depozit clandestin din Budapesta. Cu sprijinul poliţiştilor şi procurorilor români, în cursul anului 2006 s-a reuşit documentarea a cinci transporturi cu ţigări de contrabandă din România înspre Austria, Italia şi Ungaria. Valoarea totală a prejudiciului cauzat statului român prin introducerea în ţară fără forme legale a întregii cantităţi de ţigări netimbrate se ridică la suma totală de 658.432 lei. În vederea recuperării prejudiciului cauzat statului român, autorităţile au luat măsuri asiguratorii, prin aplicarea unor sechestre asupra unor imobile deţinute de suspecţi.

În 2006, liderul grupării şi ceilalţi trei bihoreni au fost arestaţi, dar din cauza cercetării minuţioase care a necesitat timp din partea comisiilor rogatorii internaţionale, aceştia au fost eliberaţi. La începutul lunii ianuarie 2010, au fost finalizate cercetările în cauză şi a fost sesizată instanţa de judecată, prin rechizitoriu. În cazul în care cei şapte suspecţi vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă pedepse privative de libertate cuprinse între 3 şi 20 de ani.

A.B., O.S.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !