Contraceptive pentru bărbaţi

Contraceptive pentru bărbaţi
ORADEA – La vremuri noi, tehnici noi! Aşa s-au gândit un grup de cercetători americani de la Universitatea din Washington. Aceştia au supus unui studiu 44 de bărbaţi sănătoşi cu vârsta între 18 şi 55 de ani. Aceştia au fost împărţiţi în două grupuri.

Bărbaţii din primul grup au folosit zilnic 100 mg de testosteron-gel şi li s-a administrat o doză de 300 mg de acetat de depomedroxyprogesteron (DMPA) intramuscular din trei în trei luni, iar cei din al doilea grup, alături de gel şi DMPA au primit şi 300 mcg/kg acyline subcutanat din două în două săptămâni. Experimentul a durat 24 de săptămâni, timp în care bărbaţilor li s-au recoltat probe de sânge lunar şi probe de spermă din două în două săptămâni. Deşi rezultatele acestui studiu au dus la concluzia că spermatogeneza poate fi suprimată aproape complet, cercetătorii americani nu sunt siguri în ceea ce priveşte efectele pe termen lung ale folosirii testosteronului, acest fapt necesitând analize suplimentare. Aceasta pentru că folosirea pe termen lung a gelului poate să dăuneze prostatei. „Ca şi orice experiment, este cu două tăişuri. Poate fi benefic, însă poate aduce şi rezultate neplăcute. Folosirea excesivă a testosteronului poate provoca apariţia cancerului de prostată”, susţine dr. Rafik Khal, medic specialist endocrinolog şi androlog.

Alţii, mai inventivi
Metoda contracepţiei la bărbaţi se pare că are mare căutare la chinezi şi indieni, unde rata mare a natalităţii a devenit o problemă naţională. „Chinezii şi indienii au făcut tot felul de experimente privind contracepţia la bărbaţi, pe baza folosirii uleiului de in. Şi se pare că au dat roade”, adaugă dr. Rafik.

Atenţie la cafea!
Deşi în Europa nu se pune problema natalităţii excesive, apare o altă problemă. Cercetătorii americani de la universităţile din Bradford şi California atrag atenţia asupra efectelor nocive pe care le poate avea consumul excesiv de cafea şi tutun asupra calităţii actului de procreare. Dacă în prezent pe pachetele de ţigări din România au apărut avertismente legate de acest fapt, nimeni nu ştie că şi consumul de cafea duce la acelaşi rezultat. Potrivit cercetătorilor, trei ceşti de cafea pe zi consumate de un bărbat sunt suficiente pentru a deteriora calitatea spermei şi pentru a cauza sarcini eşuate sau defecte din naştere. „Aceste efecte se cunosc cât de cât şi la noi, mai ales în rândul femeilor. În cazul fiecărei gravide se recomandă să se renunţe la consumul de tutun şi chiar la cel de cafea, pentru ca fătul să se dezvolte normal. Oricum, în ţările arabe consumul de cafea este mult mai mare decât în ţările europene şi nu s-au semnalat copii cu deficienţe din această cauză”, îi contrazice pe cercetătorii americani dr. Rafik.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !