„Contraserviciu” – bugetul pe 2017, adoptat în unanimitate

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
Structura cheltuielilor operaţionale în bugetul 2017
Structura cheltuielilor operaţionale în bugetul 2017
Pesediştii au zis că aprobă bugetul în contrapartidă la votul peneliştilor din şedinţa de din Consiliu Judeţean, de săptămâna aceasta.

Bugetul de venituri şi cheltuileli al oraşului a fost votat în unanimitate, în forma propusă la începutul şedinţei deliberativului local de joi. Unicul comentariu critic a fost formulat de consilierul UDMR Melinda Kirei, care a observat că ar fi ilegal să nu se aloce bani special pentru activităţile de tineret, separat de cele pentru activităţile ong-urilor. „Consider că organizaţiile de tineret nu ar trebui să concureze cu ong-urile, nu sunt de acceaşi categorie”, a spus Kirei.

În numele PSD, Adrian Negrea a declarat că grupul pe care-l reprezintă va vota pentru materialul propus de executiv. „PSD va vota bugetul pentru că şi PNL l-a votat pe cel de la judeţ şi înţelegem să colaborăm”, a spus pesedistul, precizând că un alt argument pentru votul lor este că sala polivalentă e prinsă în buget.
„Vom vota bugetul pentru că s-a ţinut cont de multe dintre propunerile făcute în scris”, a spus şi Huszar Istvan.

Acesta a cerut ca, pe viitor, atunci când se vor moderniza pasajele subterane din oraş, să fie astfel amenajate încât să aibă şi rampe de acces pentru persoanele cu handicap şi pentru biciclişti.

Investiţii

Executivul a propus, în acest an, cel mai mare buget de investiţii din ultimii ani – aproximativ 27 milioane de euro, o parte de cca 10 milioane de euro care provin dintr-un excedent de anul trecut, iar altă parte din creșterea veniturilor orașului.

Asta este prosibil datorită saltului salarial de la începutul acestui an dar şi creșterii numărului de angajaţi din Oradea. Cota aferentă oraşului din IVG a crescut cu 10%, adică cu 3 milioane de euro. Unele dintre cele mai importante lucrări prevăzute în acest an sunt continuarea lucrărilor la parcarea din strada Independenţei sau începerea parcării de la Voinţa şi amenajarea Parcului Salca.

Şi spre infrastructura de tramvai – linia nouă paralelă cu Peţa şi legătura de la Decebal – Calea Aradului, în aşteptarea alocărilor de fonduri europene.

Deşi nu are încă, în mână, veriga lipsă din drumul expres, cea blocată de CFR, executivul anunţă continuarea lucrărilor la drumul expres, dinspre giraţia de la Real (Episcopia). Anul acesta ar trebui să înceapă lucrările la Podul Centenarului, cel care se va construi în locul pasarelei pietonale de la Informatica.

Din totalul bugetului, cam 10% va merge în zona de sănătate, în rest banii pentru ONG-uri vor rămâne la nivelul anului trecut, la fel împărţirea banilor către culte va urma linia din anii trecuţi, iar fondurile pentru evenimente vor respecta proporţia etnică.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !