Contribuabilii cu datorii la Fisc pot cere eşalonarea acestora

De Dan Birta
3Comentarii
Contribuabilii cu datorii la Fisc pot cere eşalonarea acestora
Eşalonarea debitelor restante se poate face pe o perioadă de cinci ani.

Veşti bune pentru contribuabilii cu restanţe la Fisc. La cerere, ANAF le eşalonează debitele restante. „Pentru a veni în sprijinul contribuabililor care se confruntă cu dificultăţi financiare, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Bihor informează contribuabilii persoane fizice şi juridice care înregistrează obligaţii fiscale restante că pot solicita organului fiscal eşalonări la plata debitelor restante pe o perioadă de cel mult 5 ani”, a declarat Ioan Mihaiu, şeful AJFP Bihor.

Avantaje

Avantajele derulării unei eşalonări la plată constau, în principal, în neînceperea sau suspendarea executării silite pentru obligaţiile eşalonate şi pentru obligaţiile care constituie condiţie de menţinere a valabilităţii eşalonării. În funcţie de forma de executare silită aplicată, suspendarea are ca efect, în cazul popririi bancare, menţinerea indisponibilizării asupra sumelor existente în cont la data comunicării adresei de suspendare, contribuabilul putând efectua plăţi din acestea numai pentru plata obligaţiilor de care depinde menţinerea eşalonării şi încetarea indisponibilizării în privinţa încasărilor viitoare. În cazul terţilor popriţi, încetează indisponibilizarea sumelor datorate de aceştia contribuabilului. În cazul sechestrelor, se opreşte procedura de executare silită asupra bunurilor ce fac obiectul sechestrelor.

Contribuabilii care îşi eşalonează debitele restante au posibilitatea participării la licitaţiile publice, deoarece obligaţiile fiscale eşalonate la plată nu sunt considerate obligaţii fiscale restante dacă se află în termenul de plată prevăzut în graficul de eşalonare.

De asemenea, beneficiază de amânarea penalităţilor de întârziere aferente obligaţiilor fiscale eşalonate, în vederea anulării la finalizarea eşalonării, precum şi de necalcularea şi nedatorarea penalităţilor de întârziere pe perioada eşalonării la plată, cu excepţia situaţiei privind achitarea cu întârziere a ratei de eşalonare.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor