Contribuţia la pensii se poate plăti retroactiv

De Dan Birta
1Comentariu
Contribuţia la pensii se poate plăti retroactiv
Perioada în care se poate achita contribuţia retroactiv este 27.10.2016 – 27.04.2017.

Persoanele care nu au calitatea de pensionari îşi pot completa contribuţia de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia. Pentru a putea achita retroactiv contribuţia, cei interesaţi trebuie să încheie un contract de asigurare socială cu Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Bihor. Contribuţia retroactivă se poate achita doar în perioada 27.10.2016 – 27.04.2017, pentru cel mult cinci ani calendaristici anterior încheierii contractului.

Beneficiari

„Poate încheia contract de asigurare socială orice persoană, indiferent de cetăţenie, cu domiciliul sau reşedinţa în România, care nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială; nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în perioada pentru care se solicită asigurarea, respectiv nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii; nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare”, a precizat Carmen Polman, directorul economic al CJP Bihor.

Baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, respectiv venitul asigurat la care se achită contribuţia de asigurări sociale, nu poate fi mai mică decât salariul de baza minim brut garantat în plată, corespunzător fiecarei luni din perioada pentru care se solicită asigurarea în sistemul public de pensii, şi nici mai mare decât valoarea corespunzătoare a de 5 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Cotele contribuţiei de asigurări sociale aferente perioadei 2011-2016 sunt: pentru perioada 01.01.2011 – 30.09.2014 inclusiv – 31,3%; pentru perioada 01.10.2014 – 2016 – 26,3%. La acestea se adaugă indicele de inflaţie din ziua încheierii contractului.
Contribuţiile sociale retroactive pot fi plătite într-una sau mai multe tranşe lunare. Cine vrea să plătească retroactiv contribuţia pe cinci ani va trebui să pregătească circa 15.000 de lei.

Documentele necesare pentru încheierea contractului de asigurare socială sunt: actul de identitate sau actul de identitate al reprezentantului şi procură în care să fie menţionată împuternicirea în numele persoanei care va beneficia de asigurare.
Informaţii suplimentare pot fi obţinute la tel. 0259/430.728, int.115 sau 156, e-mail: mail@cjpensiibihor.ro sau la sediul instituţiei Compartimentul „Evidenţă Contribuabili”, de luni până joi, între orele 8:00-16:30, vineri între orele 8:00-14:00.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor