Contributii CAS si pentru profesiile liberale

Contributii CAS si pentru profesiile liberale
Persoanele care realizează un venit brut anual echivalent cu cel puţin 4 salarii medii brute, exclusiv din drepturi de autor, convenţii civile sau contracte de colaborare, vor fi obligate să contribuie lunar la sistemul public de pensii, se arată în proiectul legii privind sistemul unitar de pensii.

Astfel, toate persoanele care realizează aceste venituri din profesii liberale vor fi obligate să plătească lunar contribuţii de asigurări sociale “în limita unui plafon minim reprezentat de valoarea coeficientului de ierarhizare 1, utilizat în Legea salarizării unice şi un plafon maxim care nu poate fi mai mare decât valoarea corespunzătoare a cinci salarii medii brute”, se arată în proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice făcut public marţi de Ministerul Muncii.

Printre cei care vor trebui să se asigure obligatoriu în sistemul public de pensii se numără “administratorii sau managerii care au încheiat contract de administrare sau de management, asociaţii, membrii ai asociaţiilor familiale, persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente, persoane angajate în instituţii internaţionale, dacă nu sunt asiguraţii acestora şi persoanele care realizează exclusiv venituri din drepturi de autor, convenţii civile sau contracte de colaborare”.

Proiectul de lege prevede că toate persoanele care realizează venituri echivalente cu cel puţin patru salarii medii brute şi care au cel puţin 18 ani, vor fi obligate să se asigure la casa teritorială de pensii pe baza unei declaraţii individuale de asigurare, ce trebuie depusă în termen de 30 de zile de la data încadrării.

Totodată, actul normativ prevede obligaţia plăţii unei contribuţii lunare la bugetul asigurărilor sociale şi pentru cei care ”îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care sunt numiţi în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului”.

În sistemul public de pensii vor intra obligatoriu şi persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă, funţionarii publici, cadrele militare în activitate, poliţistii şi funcţonarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale.

Pe de altă parte, avocaţii şi “personalul clerical şi cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate în sistemul public” vor putea alege dacă vor contribui sau nu la sistemul public de pensii.

Proiectul de lege mai prevede înăsprirea condiţiilor de acordare a pensiilor anticipate, prin “creşterea penalizării acordate la 0,75% pentru fiecare lună de pensionare anticipată faţă de vârsta standard de pensionare”.

“Anticiparea nu poate să depăşească 60 de luni (5 ani) faţă de vârsta standard de pensionare, iar penalizarea maximă devine 45% faţă de 30% în prezent”, se arată în document.

De asemenea, proiectul de lege prevede ca acordarea gradului III de invaliditate, în cazul persoanelor cu boli obişnuite sau accidente nelegate de muncă, să se facă numai după împlinirea vârstei de 45 de ani. “Celelalte persoane din această categorie pot beneficia de recalificare şi reinserţie profesională”, se specifică în expunerea de motive a legii.

Ministerul Muncii susţine că măsurile propuse în proiectul de Lege privind sistemul unitar de pensii publice va avea ca efect creşterea numărul de contribuabili în acest an cu circa 244.000, prin integrarea în sistemul public de pensii a “cadrelor militare şi funcţionarilor publici cu statut special din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale precum şi prin atragerea de noi contribuabili din categoria liberilor profesionişti, avocaţi şi personal clerical (culte recunoscute de lege şi neintegrate în sistemul public de pensii)”.

Totodată, reprezentanţii Ministerului Muncii mizează pe reducerea numărului de pensionari în 2010 cu aproape 253.000 de persoane, ca urmare a “măsurilor de modificare a vârstelor de pensionare precum şi de descurajare a accesului la pensionarea anticipată şi de invaliditate”.

 

 

Sursa NewsIn0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !