Contributii, platite retroactiv la pensiile de stat

1Comentariu
Contributii, platite retroactiv la pensiile de stat
Contribuţia la pensia de stat se poate plăti retroactiv pe cel mult cinci ani.

Persoanele care vor să-şi completeze contribuţiile la pensii o pot face retroactiv pentru o perioadă de cel mult cinci ani, până la 31 decembrie 2010. „Am avut multe solicitări în acest sens din partea persoanelor care lucrează fără carnet de muncă, cu drepturi de autor, dar şi a persoanelor cărora le lipseau câţiva ani sau câteva luni pentru a putea beneficia de pensie întreagă”, ne-a declarat Leontin Ţîrle, directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii (CJP) Bihor.

Conform OUG 99/2010, persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale, pentru perioadele în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia. Plata contribuţiei de asigurări sociale se poate face pe perioada ultimilor cinci ani, anteriori datei de încheiere a contractului de asigurare socială. Baza lunară de calcul la care se achită contribuţia o constituie cel puţin valoarea unui salariu de bază minim brut pe ţară, reglementat de legislaţia în vigoare pentru fiecare din lunile pentru care se solicită efectuarea plăţii.

„Plata contribuţiei de asigurări sociale se efectuează într-o singură  tranşă sau eşalonat, în tranşe, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2010”, a subliniat directorul CJP Bihor.

D.B.

Taguri: , , ,


1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor