Controale în pieţele agroalimentare din Oradea

De Simona Albinaru
Controale în pieţele agroalimentare din Oradea
În cursul lunii trecute, după reorganizarea instituţiei, inspectorii din cadrul Direcţiei pentru Agricultură Judeţene Bihor au efectuat controale în pieţele agroalimentare din Oradea.

„Scopul controlului de informare a fost acela de a verifica respetarea prevederilor actelor normative care reglementează piaţa produselor din sectorul agroalimentar, după o perioadă de aproximativ un an şi jumătate de când această activitate a fost coordonată din minister şi de a informa administratorii de pieţe, comercianţii persoane juridice şi producătorii agricoli verificaţi, de măsurile şi acţiunile care trebuie întreprinse de fiecare în parte pentru a respecta actele normative”, a precizat Nicolae Hodişan, directorul DA Bihor.

Au fost controlaţi 58 de producători agricoli şi 26 de comercianţi persoane juridice, care comercializează produse agroalimentare în pieţele care fac obiectul controlului. Neregulile nu au contenit să apară. Printre situaţiile întâlnite de organele de control se numără: comercializarea efectuată de alte persoane decât cele menţionate în carnetul de comercializare, completarea incorectă şi incompletă a carnetului de comercializare, comercializarea altor produse decât cele menţionate în carnetul de comercializare, afişarea unor etichete neconforme atât la producători, cât şi la persoane juridice.

În halele de lactate au fost descoperiţi vânzători care aveau atestat de producător fără viză pe semestrul al doilea, lipsă carnet de comercializare, completarea incorectă şi incompletă a carnetului de comercializare, lipsa afişajului conform legislaţiei în vigoare. Nereguli au fost constatate şi la comercianţii de pâine.

Concluzii

Toate pieţele controlate au delimitată zona rezervată în exclusivitate producătorilor agricoli, care se încadrează în minim 40% din totalul spaţiului de vânzare.

Având în vedere temperaturile foarte scăzute, sub -10 grade Celsius, şi faptul că sunt categorii de legume şi fructe pentru care există un prag recomandat de expunere în spaţii neprotejate din punct de vedere termic, pieţele aflate în această situaţie nu au în dotare un termometru la care comercianţii să poată verifica acest prag de temperatură.

„În sectorul de legume – fructe comercianţii, producători agricoli în cea mai mare parte, deţin atestat şi carnet de producător vizat la zi. Carnetele de producător verificate sunt parţial sau greşit completate. Producătorii agricoli verificaţi au fost informaţi despre aspectele constatate şi au fost instruiţi pe loc, fiind ajutaţi să completeze carnetele de producător şi să eticheteze marfa aşa cum prevăd actele normative. În sectorul de lactate destinat producătorilor agricoli, din cei verificați, aproximativ 75% nu deţin un atestat de producător valabil şi aproximativ 25% nu deţin deloc acest document.

În sectorul de miere de albine, carnetele de producător sunt greşit completate de către toţi cei verificaţi şi au putut prezenta acest document. Aproximativ 25% din producătorii de miere de albine verificaţi nu au avut atestatul de producător vizat la zi”, a spus directorul Direcţiei pentru Agricultură Bihor.

Toţi cei verificaţi au fost informaţi de prevederile legale cu particularităţile categoriei de produse comercializate şi cu situaţia juridică a fiecăruia.

Au fost informaţi despre activităţile şi măsurile care trebuie întreprinse pentru a fi în legalitate. De asemenea, au fost informaţi cu privire la contravenţiile şi sancţiunile prevăzute de legislaţia în vigoare pentru abaterile de la aceste prevederi.

Producătorii agricoli verificaţi au fost ajutaţi să completeze corect carnetul de producător, fiind fixate termene pentru remedierea neconformităţilor.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !