Controale ITM cu supervizori unguri

7Comentarii
Controale ITM cu supervizori unguri
ORADEA – O delegaţie compusă din şefi ai instituţiilor omoloage Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor din trei judeţe de pe graniţa de est a Ungariei a venit ieri la Oradea. Scopul acestei vizite este un schimb de experienţă cu autorităţile române în domeniul legislaţiei muncii.

În decursul celor două zile în care vor sta la Oradea, oaspeţii maghiari vor participa la câteva controale efectuate de inspectorii ITM la o serie de societăţi maghiare cu activitate în judeţul Bihor.

Este o acţiune care va avea loc în premieră în România şi face parte din programele de colaborare dintre cele două ţări. „Urmează ca şi noi să facem acelaşi lucru în perioada imediat următoare, adică să îi asistăm pe colegii noştri unguri la controalele care vor avea loc la firmele cu capital românesc din cele trei judeţe”, declară Liviu Lupea.

Tot el susţine că în Bihor sunt înregistrate 391 de societăţi având ca acţionari cetăţeni maghiari, dar că, din nefericire, trei sferturi dintre acestea nu desfăşoară nici o activitate. Lista firmelor care vor fi supuse controlului urma să fie stabilită ieri, după întâlnirea cu mass-media.

Contestaţia, sport naţional

Făcând o comparaţie între legislaţia muncii din cele două ţări, Liviu Lupea nu a putut să îşi reţină admiraţia faţă de situaţia din ţara vecină. „La noi poate să dureze şi trei ani soluţionarea unei dispute cu o societate comercială.

Dai amenda acum, şi abia după recurs, adică peste trei ani, vei şti dacă ai avut dreptate sau nu.

În Ungaria situaţia e diferită şi foarte puţini patroni contestă o sancţiune. În plus, atunci când sunt amendate, societăţile cu probleme ştiu că vor intra pe o listă neagră a firmelor şi că nu vor mai avea posibilitatea să ceară reeşalonări de plăţi sau să facă împrumuturi cu titluri de stat. La noi, în schimb, contestaţia e un sport naţional”, declară Lupea.

Valentin Buda7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor