Control gratuit pentru glaucom

2Comentarii
Control gratuit pentru glaucom
Între 6 şi 12 martie are loc Săptămâa mondială a glaucomului, perioadă în care la Oradea se intenţionează depistarea glaucomului la cât mai mulţi bihoreni nediagnosticaţi, dar şi transmiterea de informaţii cu caracter preventiv: despre factorii de risc şi despre importanţa efectuării controlului oftalmologic în vederea depistării precoce a glaucomului.

La control

Dr. Mihaela Coroi, de la Spitalul Judeţean, transmite că acţiunea se derulează sub auspiciile Facultăţii de Medicină şi Farmacie Oradea şi va consta în oferirea de consultaţii petru depistarea glaucomului orădenilor peste 40 de ani, fără antecedente de glaucom ori persoanelor cu risc ce pot dezvolta glaucom, dar şi celor ce nu şi-au efectuat control oftalmologic în ultimul an calendaristic.

Astfel, în această săptămână, în faţa farmaciilor, a casei de pensii, a centrelor de diabet, pieţelor se vor împărţi 1500 de fluturaşi potenţialilor pacienţi, iar cei care îi vor primi vor fi aşteptaţi la consult gratuit la clinica de profil de la Judeţean. Fluturaşii distribuiţi conţin informaţii despre afecţiune, dar şi locul unde pot fi săptămâna aceasta verificaţi la ochi gratuit. Orădenii depistaţi cu glaucom în timpul acestei acţiuni, vor fi puşi sub tratament de specialitate, anunţă medicul. El informează că în cadrul acestei acţiuni, vor fi implicaţi şi medicii de familie, care vor fi invitaţi la un curs postuniversitare pentru depistarea precoce a glaucomului.

Incidenţă

Dr. Coroi apreciază incidenţa glaucomului în rândul populaţiei din Oradea la 3%, iar a glaucomului nedepistat la 1,37% şi spune că marea majoritate a orădenilor se prezintă la consult gratuit pe baza recomandărilor unei autorităţi medicale.
Dr. Coroi apreciază că în timpul campaniei vor fi consultate în jur de 250 de persoane şi că e posbil depistarea a circa 10 – 30 de cazuri noi de glaucom.
Glaucomul este o afecţiune cronică gravă, care duce la distrugerea fibrelor nervului optic, sub influenţa unei diversităţi de factori (hipertensiune intraoculară, vârstă înaintată, moştenire genetică, miopie, diabet zaharat, boli cardiovasculare sau oculare – traumatisme, operaţii, hemoragie etc). Pentru a evita orbirea prin glaucom, persoanele care prezintă factori de risc ar trebui să se prezinte la cotrol oftalmologic de două ori pe an, opinează dr. Coroi, organizator al acestei acţiuni.

O.Ş.

Taguri: ,


2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor