Control în unităţile şcolare

ORADEA – Proaspăt numit în funcţia de inspector sanitar şef al InspecţieiSanitare de Stat Bihor, dr. Răzvan Oros susţine că va fi mult mai exigent cu primăriile şi conducerile unităţilor şcolare care nu au făcut nimic pentru îmbunătăţirea condiţiilor din instituţiile de învăţământ.

Inspectorii ISS Bihor împreună cu cei ai Inspectoratului Şcolar Judeţean au început în această săptămână controalele în teritoriu. Principala tematică de control este verificarea modului de cheltuire a fondurilor alocate primăriilor pentru remedierea problemelor din şcoli.

„Deşi în fiecare an se efectuează astfel de controale, multe dintre şcoli arată la fel, semn că autorităţile sunt complet dezinteresate de a crea minimul necesar pentru a asigura condiţii decente. Voi încerca să fiu mai exigent cu cei care nu se ţin de treabă”, promite dr. Oros.

 

Apa potabilă – problema cea mai spinoasă

Controalele de până acum ale ISS Bihor, având aceeaşi tematică, nu arată bine deloc. Dacă în mediul urban din cele 165 de unităţi de învăţământ, 91,5% au Autorizaţie Sanitară de Funcţionare (ASF), în mediul rural este dezastru: din cele 869 de unităţi doar 12,5% au ASF.

Potrivit spuselor dr. Oros, problema cea mai mare cu care se confruntă unităţile şcolare din mediul rural este cea a asigurării apei potabile. „Pe lângă îndeplinirea acestei condiţii, unităţile de învăţământ trebuie să aibă o reţea de canalizare care să asigure eliminarea deşeurilor, grupuri sanitare amenajate corespunzător, să aibă gard împrejmuitor, iar clădirea să fie într-o stare bună de funcţionare”, conchide şeful ISS Bihor.

Pentru a avea o imagine de ansamblu în ceea ce priveşte starea unităţilor de învăţământ bihorene, conducerea ISS Bihor a trimis către toate primăriile din judeţ ghiduri de evaluare. „Am avut surpriza să constat că unii primari au greşit la completarea acestor ghiduri.

Oricum acolo unde nu se va încerca reglementarea neregurilor constatate în această perioadă, vom aplica sancţiuni şi amenzi dintre cele mai mari”, este hotărât dr. Oros.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !