Control la produse perisabile

1Comentariu
Control la produse perisabile
ORADEA – Inspectorii Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (OJPC ) au descins ieri în Piaţa Rogerius. Neregulile nu au contenit să apară. Protectorii consumatorilor au verificat modul de păstrare şi valorificare a produselor perisabile.

Spre mirarea inspectorilor, cu toate că temperatura de afară depăşea 35 de grade Celsius, unii comercianţi nu se sfiau să vândă pe tarabe iaurturi, carne şi preparate din carne. „Am constatat deficenţe şi în ceea ce priveşte afişarea preţurilor, etichetarea produselor, dar şi la aparatele de cântărit. Se doreşte utilizarea cântarelor proprii, cu toate că acestea au toleranţă din cauza transportului repetat, în plus acestea sunt ruginite şi chiar fără verificare metrologică”, a precizat Cristiana Bigan, şefa OJPC Bihor.

Neştiutori

Solicitaţi să-i însoţească pe inspectorii OJPC în control, conform parteneriatului de colaborare, poliţiştii habar nu au avut de atribuţiile lor. În timpul controlului au fost identificate două femei care făceau comerţ ilicit. Pe lângă că nu avea acte de provenienţă a mărfurilor, acestea vindeau şi produse perisabile care erau expuse la soare. Cârnaţi, iaurturi, pulpe de pui şi ale preparate din carne erau etalate pe mese. „Este a patra sau a cincea oară când o găsim această persoană făcând comerţ ilicit, şi de fiecare dată ne promite că o să se autorizeze”, ne-a spus Cristiana Bigan.

Reprezentanţii OJPC le-au solicitat poliţiştilor să confişte aceste mărfuri, dar oamenii legii au replicat că ei fac abuz în serviciu dacă recurg la această metodă şi că ei nu se ocupă cu confiscarea mărfurilor perisabile. Ceea ce nu ştiu acei doi tineri agenţi de Poliţie este că în conformitate cu Legea nr. 12/1990, cu completările şi modificările ulterioare privind protejarea populaţiei împotriva activităţilor ilicite, ei aveau dreptul şi chiar obligaţia de a confisca acele produse.

Şi şeful pieţei ar trebui să ştie ce se întâmplă la el „în ogradă”. Conform Regulamentului de organizare şi funcţionare a pieţelor, administratorul verifică dacă utilizatorii pieţei au calitatea de producători sau comercianţi şi nu are voie să permită accesul altor comercianţi.

Controlul de ieri face parte dintr-o amplă acţiune de verificare a produselor perisabile din toate pieţele orădene, care se va finaliza la sfârşitul lunii august.

Poliţiştii nu-şi cunoşteau atribuţiunile

Produse perisabile din Ungaria, expuse pe tarabe

(Foto: Simona Albinaru)
Simona Albinaru1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor