Control mixt în Borş

Începând de vineri, politistii frontieristi români si maghiari vor lucra sub acelasi acoperis. În jurul orei 11:00 se deschide oficial Punctul Comun de Contact Artand – Bors.

Frontieristii români si maghiari vor lucra în echipa. Astfel, schimbul de informatii dintre cele doua state vecine se va face de la om la om, si nu peste granita, prin mijloace de mediere a comunicarii, ca pâna acum.


„A nu se confunda cu un punct de trecere a frontierei, care este cu totul altceva. În cadrul Punctului de Contact va avea loc un schimb foarte rapid de informatii între membrii echipelor mixte de politisti români si maghiari. Punctul va deservi Politiile de Frontiera din cele doua tari si alte institutii din cadrul Ministerelor de Interne”, explica Mircea Chiorean, purtatorul de cuvânt al Directiei Politiei de Frontiera Oradea.

Informare mai rapida


Cu alte cuvinte, Vama, Politia, Parchetul si Politia de Frontiera vor putea accesa mult mai rapid informatii despre infractionalitatea transfrontaliera. Aici se încadreaza furtul de autoturisme, traficul de persoane, de droguri s.a.m.d. Practic, se reduc distanta si timpul necesar schimbului de date dintre România si Ungaria.
„Punctul de Contact este construit dupa modelul celor existente între Germania si Franta sau Germania si Polonia. Si la Oradea exista un astfel de punct în cadrul Inspectoratului, unde conlucreaza politisti din sase tari europene”, adauga Mircea Chiorean.

Sebastian Kovacs