Controlori cu pumnul


Calatorind luni dimineata în tramvaiul 3R, dinspre Nufarul spre Gara, am fost martora unei agresiuni fizice si verbale ca la usa cortului, exercitata de doi «domni controlori» asupra unui domn pensionar care de fapt circula cu acte în regula, respectiv legitimatie gratuita de calatorie pentru pensionari. .

Toată vina acestui pensionar a fost buna-credinţă de a composta un bilet unei doamne aflată în tramvai, mai departe de compostor. Bărbatul a introdus biletul de două ori în compostor, deoarece i s-a părut că acesta nu imprimase nimic, iar apoi i l-a returnat doamnei, care l-a pus în buzunar. La staţia următoare, respectiv la “Avântul”, a apărut controlul, care, fără să se legitimeze, a cerut biletele la control. Femeia a arătat biletul, controlorul a constatat că nu este compostat şi a început să o bruscheze fizic. Bărbatul care compostase biletul a intervenit, explicând că, deşi a introdus biletul de două ori în aparat, acesta nu a imprimat nimic, fiind probabil defect. Controlorul a apăsat în gol de 2-3 ori pe compostor, apoi a introdus biletul şi s-a imprimat. Atunci a început «circul». Cei doi controlori, care nu ştiu dacă aveau 20 de ani, au început să-l bruscheze pe pensionar, apucându-l de haină, l-au tras jos din tramvai, înjurându-l cum nu se poate mai urât. Văzând ce s-a întâmplat, am coborât şi eu ca martor, cerându-le celor doi controlori să mergem împreună la dispeceratul lor, pentru a lămuri lucrurile. Aceştia au refuzat categoric, iar când pensionarul s-a legitimat, i-au smuls legitimaţia şi haina, agresându-l verbal, când acesta s-a dovedit a fi, în realitate, un respectabil fost cadru militar. Dar ceea ce contează este că domnul i-a tratat cu calm şi respect pe cei doi necivilizaţi, cerându-le să se legitimeze la rândul lor. Refuzul acestora a fost categoric şi de această dată, ba mai mult, l-au îmbrâncit din nou şi atunci s-a ivit de sub haina unuia dintre ei o legitimaţie pe care am reuşit s-o descifrez: «agent 47».
Nu ştiu dacă domnul respectiv a făcut plângere sau nu, dar eu stau şi mă întreb, dragi concetăţeni şi respectabili directori de firme de transport, au ajuns inculţii să facă educaţie intelectualilor cu «pumnul şi graiul spurcat ca la uşa cortului»? Oare acesta să fie drumul nostru spre Europa?

Adela Jurcuţ, Oradea